Billie Eilish flet për sindromën e rrallë nga e cila vuan: Njerëzit nuk më kuptojnë

0

Këngëtarja e njohur ndërkombëtarisht Billie Eilish ka treguar se vuan nga sindrom ‘Tourette’ që në moshën 11-vjeçare.

Sindroma Tourette (TS) është një gjendje e sistemit nervor që bën njerëzit të kenë “tik”. Ajo përfshin lëvizje të përsëritura ose tinguj të padëshiruar (tik) që nuk mund të kontrollohen lehtësisht. Billie shpjegoi se, kur ajo përjeton një tik, njerëzit nuk reagojnë gjithmonë siç duhet dhe me konsideratë. Ajo tregoi se ata qeshin sepse mendojnë se po përpiqet të bëj shaka. “Unë gjithmonë ndihem tepër e ofenduar nga kjo,“-tha ajo.

Autorja e super hitit “Bad guy” tregoi gjithashtu se i pëlqen shumë të flasë për përvojën e saj me sindromën ‘Tourette’ dhe se është shumë e lumtur që flet për këtë. “Është shumë, shumë interesante, dhe unë jam tepër e hutuar nga kjo,” shpjegoi ajo, duke shtuar se nuk përjeton “tiks” gjatë lëvizjes dhe performancës dhe se disa lëvizje specifike janë zhdukur me kalimin e kohës, por ajo gjithashtu përjeton disa të tjera rregullisht.

“Këto janë gjëra që nuk do t’i vini re kurrë nëse thjesht po bëni një bisedë me mua”- tha ajo, “Por për mua, ato janë shumë rraskapitëse.”

“Tik” janë shtrëngime, lëvizje ose tinguj të papritur që njerëzit i bëjnë në mënyrë të përsëritur. Njerëzit që kanë tika nuk mund ta ndalojnë trupin e tyre të bëjë këto gjëra. Për shembull, një person mund të vazhdojë të pulsojë vazhdimisht. Ose, një person mund të lëshojë një zhurmë pa dëshirë.

Të kesh tik është paksa si të kesh lemzë. Edhe pse mund të mos dëshironi të lemza, trupi juaj e bën atë gjithsesi. Ndonjëherë njerëzit mund ta ndalojnë veten të bëjnë një tik të caktuar për një kohë, por është e vështirë.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here