“Empatia është kyçe në tregimin e rrëfimeve përmes fotografive”

0
3

“Empatia (ndjeshmëria) është thelbësore në tregimin e rrëfimeve përmes fotografive”, bën të ditur Jean Chung, fotoreporterja që është fituese çmimesh.

Në një intervistë online nga projekti “Exodus Deja-vu”, ajo shënoi Ditën Botërore të Refugjatëve – 20 qershor, në të cilën ajo shfaqet me 11 fotoreporterë.

Fotoreporterja me qendër në Korenë e Jugut ka punuar gjerësisht në kampet e grave në Ugandë dhe fitoi njohje ndërkombëtare me serinë e saj të reportazheve në Afganistan dhe Afrikë.

“Exodus Deja-vu” është një projekt i bazuar në idenë që të gjitha fotografitë të kapin individë, momente, histori dhe situata të ndryshme. Por, nga ana tjetër, madje edhe fotot e zonave të ndryshme të konflikteve në periudha të ndryshme duken të njëjta, duke krijuar një përshtypje të ‘deja-vu’-së.

Projekti ka për qëllim të sjellë vëmendjen tek emocionet e ‘deja-vu’ dhe të theksojë se problemet me të cilat përballen refugjatët në të gjithë botën ende vazhdojnë.

Projekti ka fituar një vlerësim ndërkombëtar që kur u mbajt për herë të parë në vitin 2016 dhe përmban veprat e fotografëve dhe fotoreporterëve të njohur, përfshirë Chung, Coskun Aral, Guillermo Arias, Yalda Moayeri dhe Sergey Ponomarev.

Anadolu Agency është partneri global i komunikimit për këtë ngjarje së bashku me organizatat tjera me reputacion, përfshirë Agjencinë e Refugjatëve të OKB-së dhe organizatën Amnesty International.

Këtë vit, për shkak të shpërthimit të koronavirusit të ri (COVID-19), ekspozita u mbajt online dhe është hapur për t’u parë më 20 qershor- Ditën Botërore të Refugjatëve.

Betejat e grave përmes fotografisë

Subjekti i refugjatëve është mbuluar nga shumë fotografë, por si një grua nga një ish-koloni (Koreja e Jugut), ajo dëshironte të përqendrohej në luftën e grave midis grupeve të refugjatëve.

Në vitin 2006-2007, ajo jetoi në Afganistan dhe bëri foto-storje mbi gratë në lidhje me shëndetin maternal, arsimin dhe të drejtat e grave.

Pasi ajo vizitoi Republikën Demokratike të Kongos, që prej vitit 2008, puna e saj është përqendruar në dhunën seksuale ndaj grave.

Ajo gjithashtu bëri një foto-storje në Nigeri në lidhje me skllavërinë seksuale, martesat e detyruara dhe pasojat e konfliktit të armatosur për gratë.

“Doja të dëgjoja tregimet e grave, t’i dëgjoja ato dhe t’i bëja të dëgjuara historitë e tyre”, tha ajo.

“Fotozhurnalizmi duhet të tregojë frymën e kohës në të cilën jetojmë dhe realitetin e tij”, shtoi Chung.

“Kontrolli i statistikave, njohja e rajonit të rëndësishëm për krijimin e fotografisë së mirë”

Chung mbuloi kampet e grave në Uganda pasi Sudani i Jugut fitoi pavarësinë në vitin 2011. Vendi u përfshi në trazira politike dhe dhunë ndëretnike dy vjet më vonë në vitin 2013.

Më shumë se 500 mijë njerëz u larguan nga vendi drejt Ugandës fqinje, shumica prej tyre gra dhe fëmijë.

“Duhet të dini se për çfarë jeni kundër, përpara se të shkoni në një zonë konflikti për të bërë fotografi. Duhet të dini kontekstin politik. Por, më e rëndësishmja, ju duhet të keni empati për njerëzit dhe t’i shikoni çështjet me dhembshuri”, tha ajo.

Chung tha se kjo foto-storje e veçantë në Uganda ishte për të treguar guximin dhe traumën e grave.

Projekti vazhdon me më shumë intervista

Ekspozita e parë “Exodus” u mbajt në vitin 2016 në Kuala Lumpur, duke vazhduar në Bangkok, Chiang Mai, Ankara dhe Stamboll.

Fotografët e paraqitur në projekt do të intervistohen çdo ditë në faqen e projektit në Instagram.

Ekspozita mund të shihet në internet në “www.exodus-dejavu.com”/AA

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here