Fushata kundër dhunës ndaj grave, Ministrja e Shëndetësisë: Me buxhetin e 2022 do të rrisim mbështetjen për gratë e dhunuara! Duhet të forcojmë zinxhirin e solidaritetit

0

Nis sot fushata kundër dhunës ndaj grave, që pritet të zgjasë 16 ditë, ndërsa nga foltorja e parlamentit, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu premtoi rritje të mbështetjes nga grave të dhunuara me buxhetin e 2022. Sipas Manastirliut, janë 17 qytetarë që kanë rënë viktima të dhunës në familje këtë vit, 12 prej të cilave gra, teksa thekson se dhuna është kambanë alarmi për të çuar në një nivel tjetër fushatën kombëtare kundër dhunës. Ministrja vë theksin edhe te nevoja për forcimin e zinxhirit të solidaritetit.

“Dhuna në familje i ka marrë jetën 17 qytetarëve këtë vit, 12 prej të cilëve janë gra. Dhuna është kambanë alarmi për të çuar në një nivel më të ri fushatën kombëtare kundër dhunës. Çështjet e barazisë gjinore dhe dhunës ndaj grave nuk mund ti trajtojmë të veçuara. Abuzimi dhe dhuna fizike, emocionale apo ajo seksuale janë krime ekstreme dhe duhet të marrin vendimin e merituar por fokusi duhet të jetë parandalimi. Parandalimi fillon me edukimin. Arsimi dhe fuqizimi ekonomik i gruas është thelbësor. Në këto 10 mijë, rreth 4 mijë denoncime janë referuar në Policinë e Shtetit. Gjatë këtyre viteve kemi forcuar vendosjen e masave ndëshkuese, masat dhe instrumentet mbrojtëse për përmasa ndaj dhunës. 1200 gra e fëmijë kanë marrë shërbime nga fondet e mbështetura. Me buxhetin 2022 rrisim mbështetjen për gratë e dhunuara. Sa i përket shërbimeve sociale në territor, do të jenë të dedikuara rreth 323 milionë lekë. Do të doja të forcojmë zinxhirin e solidaritetit. Të jetosh një jetë pa dhunë është e mundur vetëm nëse e denoncon atë, nëse nuk e fal dhunuesin dhe zgjedh të jesh e lirë. Të jemi bashkë me gratë e Aleancës së grave për të bërë të mundur që të luftojnë me këto fenomene”, tha ajo.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here