Ja çfarë ndodh kur psikopatët dashurohen

0
34

Rreth 1% e popullsisë mund të jenë psikopatë, sipas një studimi. Njerëzit që konsiderohen të tillë luftojnë me shprehjen e llojeve të ndryshme të emocioneve, veçanërisht ndjeshmërinë, trishtimin dhe frikën.

Sidoqoftë, psikologët besojnë se ata mund të dashurohen si ne të tjerët, por mënyrat se si i shprehin ndjenjat dhe se si komunikojnë në marrëdhëniet e tyre janë krejt të ndryshme.

“Bright Side” tregon se çfarë ndodh kur këta njerëz bien në dashuri.

1.Psikopatët mund të jenë të aftë të duan një person tjetër.

Psikologët sugjerojnë se ekzistojnë nivele të ndryshme të psikopatisë. Nëse personi nuk tregon shenja të rënda të psikopatisë, ka më shumë të ngjarë të jetë në gjendje të dashurohet. Psikopatët gjithashtu mund të ndihen të vetmuar dhe të kenë dëshirë të ndjejnë se dikush i dashuron. Sidoqoftë, është e vështirë për ta të krijojnë një marrëdhënie të shëndetshme për shkak të mungesës së lidhjes emocionale dhe paaftësisë për t’u hapur me një person tjetër.

2.Marrëdhëniet e tyre bazohen në arsye të ndryshme krahasuar me ato tradicionale.

Meqenëse psikopatët luftojnë me krijimin e lidhjeve të forta emocionale dhe krijimin e intimitetit në marrëdhënie, ka më shumë të ngjarë të hyjnë në marrëdhënie që bazohen në besime dhe qëndrime të përbashkëta ndaj botës. Por partneri i tyre duhet të jetë i kujdesshëm: psikopatët janë jashtëzakonisht egoistë dhe zakonisht përpiqen të manipulojnë partnerin për të sakrifikuar interesat e tyre për ta.

3.Psikopatët mund të dëshirojnë marrëdhënie të ngushta, por rrallë janë në gjendje t’i krijojnë ato.

Psikopatët zakonisht shprehin të ashtuquajturin stil të lidhjes shmangëse. Ata ka të ngjarë të dështojnë kur përpiqen të krijojnë një lidhje emocionale me njerëzit e tjerë për shkak të paaftësisë së tyre për të treguar ndjeshmëri dhe lidhje emocionale. Psikopatët nuk mund të mbështeten te njerëzit e tjerë dhe shpesh përpiqen t’i përdorin ato për përfitimet e tyre.

4.Nuk mund të sigurojnë mbështetje emocionale për partnerin e tyre.

Psikologët besojnë se psikopatët kryesisht nuk ndiejnë frikë ose shqetësim. Dhe meqë ata kurrë nuk i kanë ndjerë vetë këto emocione, luftojnë duke treguar ndjeshmëri dhe duke kuptuar ndjenjat e njerëzve të tjerë. Kërkimet tregojnë se një psikopat mund të kujdeset për shëndetin e dikujt tjetër, por vetëm në rastet kur ata e bëjnë këtë me dëshirë.

5.Psikopatët preferojnë marrëdhëniet afatshkurtra.

Psikopatët ndjekin ” strategjinë e shpejtë të historisë së jetës: ” preferojnë të krijojnë marrëdhënie afatshkurtra pa një lidhje të fortë emocionale. Ata rrallë janë të interesuar të bëjnë përpjekje të mjaftueshme për të krijuar marrëdhënie afatgjata që mund të çojnë në martesë. Psikopatët ka më shumë të ngjarë të rrezikojnë dhe të vendosin veten e tyre në vend të parë, gjë që e bën të vështirë për ta të gjejnë një partner të përshtatshëm.

6.Dinë të manipulojnë partnerin dhe e bëjnë këtë mirë.

Psikopatët mund të lexojnë njerëz të tjerë dhe të kuptojnë qëllimet e tyre. Ata dinë të jenë simpatikë dhe të ndihen rehat në çdo situatë dhe kjo i bën manipulues të përsosur. Ata nuk ndiejnë ndonjë faj kur e bëjnë këtë: psikopatët janë të përqendruar tek vetja dhe nuk u intereson vërtet shqetësimi që veprimet e tyre mund të shkaktojnë tek të tjerë.

7.Dashuria e tyre mund të jetë shkatërruese.

Meqenëse psikopatët nuk dinë vërtet të ndërveprojnë me njerëzit në një nivel të thellë, marrëdhënia romantike mund të jetë shkatërruese për të dy partnerët. Psikopatët ka më shumë të ngjarë të veprojnë në një mënyrë impulsive dhe të jenë emocionalisht të padisponueshëm. Të qenit manipulues dhe mungesa e ndjeshmërisë mund të jetë shkatërruese për mirëqenien psikologjike të partnerit të tyre dhe të kontribuojë në paqëndrueshmëri dhe tension në marrëdhënie.

8.Ndjenjat dhe qëndrimi i tyre mund të përmirësohen me kalimin e kohës.

Lajmi i mirë është se psikopatët mund të përmirësojnë sjelljen e tyre kur janë mjaft të motivuar për ta bërë këtë. Psikologët besojnë se romanca dhe komunikimi me njerëzit që shprehin dashuri për ta mund t’i mësojnë të jenë më të ndjeshëm ndaj njerëzve të tjerë dhe të përmirësojnë cilësinë e ndërveprimeve të tyre shoqërore.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here