Keni menduar ndonjëherë për klasifikimin e termometrave?

0

ROMË, 16 nëntor /ATSH/ – Sot ekzistojnë të gjitha llojet dhe cilësitë e termometrave.

”Një mjet i domosdoshëm, për ta pasur gjithmonë në shtëpi”, shkruan faqja e njohur mjekësore italiane melarossa.it.

Dixhitale ose elektronike, me “shiringë” ose jo në pjesën e përparme, nuk është e lehtë të gjesh rrugën tënde rreth llojeve të ndryshme dhe markave.

Dhe të mendosh se deri vonë termometri par excellence për të matur temperaturën ishte ai klasik i merkurit.

Që nga viti 2009 janë tërhequr nga shitja, sipas direktivës evropiane që bëri të ditur rrezikun e tyre për njeriun dhe mjedisin.

Pra, cili është termometri më i mirë? Cilët janë ata më të besueshmit?

Ka kryesisht tre lloje, termometra digjitalë, ata me rreze infra të kuqe dhe termometra galinstan.

Për të matur temperaturën, me modelet digjitale dhe infra të kuqe nuk do të keni më nevojë të prisni minuta për të kontrolluar temperaturën, pasi disa sekonda do të jenë të mjaftueshme për një përgjigje të besueshme.

Nga ana tjetër, termometri galinstan kërkon të njëjtën kohë si ata me merkur për të matur temperaturën (zakonisht 4-5 minuta).

Termometri digjital

Termometri digjital është modeli më i thjeshtë për t’u përdorur; për ta aktivizuar, thjesht shtypni butonin e ndezjes. Pozicionohet në sqetull, në gojë dhe lajmëron përmes tingullit të aparatit.

Termometër me rreze infra të kuqe ose termometër balli

Termometri me rreze infra të kuqe ose termometri i ballit është shumë praktik për t’u përdorur, i rekomanduar si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Temperatura zbulohet thjesht duke e afruar afër ballit ose, si alternativë, duke e futur në vesh.

Termometri Galinstan

Ky lloj është zëvendësuesi “zyrtar” i termometrit të vjetër të merkurit. Në pamje është shumë i ngjashëm, por në vend të merkurit, janë futur galium, indium dhe kallaj për të krijuar përbërjen e nevojshme për matjen.

Galinstan është gjithashtu më pak praktik për sa i përket kohës dhe është më i brishtë, por lejon një matje shumë të saktë. /os/ata.gov.al

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here