Kreu shtetëror i Maqedonisë së Veriut uron 22 Nëntorin, Ditën e Alfabetit të Gjuhës Shqipe

0

Shkup
Krerët shtetërorë të Maqedonisë së Veriut kanë uruar 22 Nëntorin, Ditën e Alfabetit të Gjuhës Shqipe, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në urimin e presidentit Stevo Pendarovski thuhet se unifikimi i alfabetit të gjuhës shqipe, që është bërë para 113 vjetësh në Manastir, nuk ishte vetëm një pikë kthimi në kodifikimin e gjuhës shqipe dhe etablimin e saj, por edhe një nismë e rëndësishme kulturore, shpirtërore dhe kombëtare e popullit shqiptar.

“Gëzuar 22 Nëntorin, Ditën e Alfabetit të Gjuhës Shqipe. Ju uroj me sinqeritetin më të madh festën ta kaloni, para së gjithash, me shëndet të mirë, gëzime dhe mirëqenie”, thuhet në urim.

Urim ka shprehur edhe kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, i cili theksoi se “gjuha është aq e pasur dhe aq e vlefshme sa flitet drejtë, shkruhet drejtë, përkthehet dhe përhapet nëpër botë me kujdesin e duhur dhe përgjegjësinë individuale dhe kolektive të çdo individi”.

“Është vegël e fuqishme e cila bashkon njerëz, bashkon ide dhe mundëson bashkëpunim dhe kuptohet, përparim dhe zhvillim intelektual, kulturor dhe artistik të një populli, por mbi të gjitha, është shenjë identiteti për një popull, a Republika e Maqedonisë së Veriut është vend në të cilin kultivohen dhe respektohen të gjitha dallimet”, thuhet në urimin e Xhaferit.

Nëpërmjet rrjeteve sociale, urim ka shprehur edhe kryeministri Zoran Zaev, i cili përkujtoi se më 22 nëntor të vitit 1908 në qytetin e Manastirit përfundoi Kongresi i Manastirit, me pjesëmarrje të delegatëve të shoqërive shqiptare.

“Me shpalljen e 22 nëntorit si Ditë e Alfabetit të Gjuhës Shqipe dhe festimit të kësaj feste të rëndësishme për komunitetin shqiptar si pjesë përbërëse të pasurisë gjuhësore dhe kulturore të Maqedonisë së Veriut, konfirmojmë se gjuha dhe alfabeti janë ura të mirëkuptimit midis traditave, trashëgimive kulturore dhe shpirtërore”, thuhet në urimin e kryeministrit Zaev.

Edhe ministri i Jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, nëpërmjet rrjeteve sociale ka shprehur urim, duke theksuar se në Maqedoninë e Veriut, gjuha shqipe ka vendin meritor si gjuhë zyrtare.

“113 vjet nga Kongresi i Manastirit kur intelektualët shqiptarë u bashkuan të unifikojnë Alfabetin tonë. Sot shënojmë këtë ditë, e cila paraqet pikë historike të ngritjes së vetëdijes kombëtare, por edhe bashkimit letrar, intelektual dhe kulturor të të gjithë shqiptarëve”, thuhet në urimin e Osmanit.

Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe ose Kongresi i Manastirit shënon takimin e dhjetëra studiuesve shqiptarë, i mbajtur nga 14 deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, me qëllim krijimin e alfabetit shqip. Në këtë Kongres, delegatët nga Shqipëria dhe nga shoqatat dhe klubet shqiptare në të gjithë botën morën vendimin për të pranuar alfabetin latin, me disa ndryshime të caktuara.

Për popullin shqiptar, Kongresi i Manastirit ishte ngjarja më e rëndësishme në fillim të shekullit të 20-të, së bashku me shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor të vitit 1912. Me këtë, 22 Nëntori mbetet një ditë përkujtimi për popullin shqiptar, e njohur si Dita e Alfabetit.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here