“Mund të ktheheni me para dhe jo me armë”, Guvernatori i Afganistanit thirrje NATO-s dhe BE: Do të fitoni zemrat tona nëse e njihni qeverinë e talebanëve

0

Guvernatori i ri taleban i Helmandit , i cili kaloi vite si komandant duke luftuar britanikët në Sangin, në një intervistë për “The Guardian” këmbëngul se koha për luftime ka mbaruar.

Në një për britanikët dhe pjesën tjetër të NATO –s ai u kërkon atyre të njohin talebanët si udhëheqës legjitimë të Afganistanit duke u kërkuar të kthehen por me para dhe jo me armë.

“Ne u përballëm me njëri -tjetrin në betejë, nuk u njohëm në kohë normale.Tani ju mund të fitoni zemrat tona dhe të na bëni të lumtur nëse e njihni këtë qeveri.”

Tani që talebanët kanë marrë kontrollin e Lashkar Gar, kryeqytetit të Helmand, luftimet janë ndalur për herë të parë në dy dekada. Pjesa dërrmuese e 457 ushtarëve britanikë që vdiqën në luftën e gjatë vdiqën këtu në këtë krahinë, ndërsa luftonin për të mbajtur talebanët në gji.

Megjithatë, si shumica e Afganistanit, Helmand po fluturon në prag të kolapsit ekonomik. Dhe ashtu si zyrtarët talebanë në të gjithë vendin, guvernatori i tij po u bën thirrje qeverive të huaja të ndihmojnë në plotësimin e hendekut.

“Të gjitha ato vende të huaja pushtuan dhe vranë gratë, fëmijët tanë dhe pleqtë tanë, dhe shkatërruan gjithçka.Tani bashkësia ndërkombëtare duhet të na ndihmojë me ndihmën humanitare dhe të përqëndrohet në zhvillimin e arsimit, biznesit dhe tregtisë. ”- tha ai.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here