Mungesa e vitaminës D rrit rrezikun ndaj sklerozës tek gratë

0

Vitamin D, vitamins, woman, health, sclerosis, multiple sclerosis, MS, science, medical treatment, Harvard TH Chan School of Public Health, health research, sclerosis study, Indian express, Indian express news

Nivelet e ulëta të vitaminës D rrisin rrezikun e zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë tek gratë, sipas një studimi.

Skleroza e shumëfishtë pengon aftësinë e pjesëve të sistemit nervor për të komunikuar duke rezultuar në disa shenja simptomash duke përfshirë probleme fizike, mendore dhe psikiatrike.

Gjatë studimit, gratë që kishin nivel të ulët të vitaminës D në gjak u pa se ato ishin diagnostikuar me sëmundjen e sklerozës dhe se sëmundja kishte avancuar.

Rritja e vitaminës D në gjak me 50 nmol/ L, ul 39 % rrezikun nga sëmundja.

Studiuesit janë duke hulumtuar sërish për të gjetur dozën optimale të vitaminës D që duhet për zvogëlimin e sklerozës.

Por vitamina D nuk shërben vetëm për parandalimin e sklerozës, pasi nga vitamina mund të kemi përfitime të shumta shëndetësore.

Autori Munger e botoi këtë studim në revistën Neurology.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here