Nuk e kuptoni sa po dëmtoni shëndetin tuaj, pse duhet të flini në orën 22:00

0

Kim Kardashian, Anna Wintour dhe Oprah Ëinfrey kanë një gjë të përbashkët: të gjitha shkojnë për të fjetur rreth orës 22:00. Duket se këto gra dinë diçka më shumë, pasi gjumi kaq herët mund të ketë shumë efekte pozitive në trupin dhe mendjen tonë.

Ne marrim maksimumin e gjumit.

Gjumi ynë ndahet në cikle 90-minutëshe të gjumit të rëndë dhe të lehtë, nga gjumi i thellë, pa lëvizje të shpejta të syve (jo REM) te gjumi me lëvizje të shpejta të syve (REM). Pjesa më e thellë dhe më e qetë e gjumit tonë është ndërmjet orës 22:00 dhe 2:00. Kjo do të thotë që për t’u ndjerë plotësisht të shplodhur duhet të filloni të flini më herët.

Gjithashtu, një studim thotë se gjumi më herët dhe më gjatë na ndihmon të ndalojmë mendimet negative dhe shqetësuese që mund të na mbajnë zgjuar gjatë natës – ja një arsye tjetër për të shkuar në shtrat në orën 22:00!

-Kur jemi në ciklin e gjumit të thellë, trupi ynë shërohet duke prodhuar hormone të rritjes dhe riparimit. Ky aktivitet vendimtar do të sigurojë që ne të mbajmë veten në formën tonë më të mirë ditën tjetër, veçanërisht në rastin e njerëzve atletikë.

-Mungesa e gjumit mund t’ju bëjë të ndiheni të stresuar për shkak të niveleve të larta të hormonit të stresit në trupin tuaj. Shumë kortizol mund të na bëjë të ndihemi të shqetësuar dhe mund të ndikojë në shëndetin tonë. Por sapo të filloni të flini herët, do të mësoheni të keni periudha më të gjata të gjumit të thellë, gjë që në fakt do t’ju ndihmojë të kontrolloni nivelet e kortizolit.

– Disa studime kanë treguar se njerëzit që flenë më herët janë më të shëndetshëm se ata që punojnë në turne të natës ose janë bufa të natës. Njerëzit që nuk mund të flenë mjaftueshëm kanë një shans më të mirë për të jetuar me sëmundje të tilla si diabeti i tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe hipertensioni.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se faza e gjumit të thellë midis orës 22:00 dhe 2:00 është vërtet e rëndësishme për qelizat tona imune. Njerëzit me më pak gjumë të thellë kanë një përgjigje më të ulët të antitrupave ndaj virusit, që do të thotë se ata mund të sëmuren më lehtë.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here