Toka po “ndiqet” nga një pjesë e Hënës

0

Një asteroid afër Tokës i njohur si Kamo`oalewa mund të përbëhet nga një pjesë e humbur e Hënës, thonë shkencëtarët.
Kamo`oalewa është një nga një grup objektesh misterioze dhe pak të kuptuara të quajtura kuazi-satelitë. Është një asteroid që rrotullohet rreth Diellit, por qëndron afër Tokës.

Si me të gjitha objektet e atij lloji, Kamo`oalewa është i vështirë për t’u vëzhguar. Ndonëse është relativisht afër Tokës – është afër 9 milionë milje larg – është gjithashtu shumë i zbehtë, rreth 4 milionë herë më i errët se sa ylli më i zbehtë që njerëzit mund të shohin në qiell.

Në të vërtetë, Kamo`oalewa mund të shihet vetëm për disa javë, çdo prill. Dhe madhësia e tij e vogël do të thotë që shkencëtarët mund ta gjurmojnë atë vetëm me një nga teleskopët më të mëdhenj në Tokë.

Megjithatë, kur po kalonte, shkencëtarët arritën të ekzaminonin modelet në dritën që u kthye nga Kamo`oalewa. Dhe ajo që ata gjetën sugjeron se mund të ketë një origjinë shumë të njohur.

KOMENTO

Please enter your comment!
Please enter your name here