Në zemër të Lindjes së Mesme të mbushur me konflikte, ku çdo raketë e lëshuar dukej se përforconte ankthin e jetëve të pafajshme, një fushë tjetër beteje është në heshtje – një luftë digjitale e zhvilluar përmes ekraneve dhe tastierave.

Duke ditur fuqinë e opinionit publik, trollët izraelitë të rrjeteve sociale po rrotullojnë një rrjetë propagande, duke u përpjekur të justifikojnë veprimet e ushtrisë izraelite në Gazën e rrethuar.

Llogaritë e rreme, të maskuara si burime lajmesh me reputacion, po shpërndajnë rregullisht të vërteta të shtrembëruara për të ndikuar në ndjenjat ndërkombëtare.

Një bazë opozitare

Nga pretendimet e pabaza të Hamasit për përdorimin e civilëve si mburoja njerëzore deri te pretendimet e ekzagjeruara për mbështetje të gjerë për veprimet izraelite në Amerikë, qëllimi kryesor duket të largojë vëmendjen nga viktimat shkatërruese civile që po rriten në Gaza.

Megjithatë, ka lindur një turmë e opozitës, me qytetarë gazetarë dhe përdorues të rrjeteve që zbulojnë në mënyrë aktive përmbytjen e dezinformatave të propaganduara nga rrjeteve sociale izraelite.

Nga përgënjeshtrimet e drejtpërdrejta deri te përdorimi i funksionit të Shënimeve të Komunitetit në Twitter (Twitter’s Community Notes), përdoruesit po luftojnë tregimet e rreme.

Kontribuesit po lënë shënime për postime të shumta propagandistike, duke ofruar një kontekst vendimtar për të kundërshtuar deklaratat potencialisht mashtruese.

Image

 

Një fushatë mashtrimi

Në sferën digjitale, e vërteta ka një mënyrë për të zbuluar gënjeshtrat më të ndërlikuara. Fasada e makinerisë së propagandës është përballur tashmë me përdorues vigjilentë, të cilët po shqyrtojnë burimet dhe vërtetësinë e përmbajtjes që vërshon burimet e rrjeteve sociale.

Kontrolluesit e fakteve dhe aktivistët po punojnë pa u lodhur për të hedhur poshtë dezinformatat, duke hedhur dritë mbi realitetin e errësuar nga perdja e tymit të mashtrimit.

Ndërkohë, X (i njohur më parë si Twitter) ka trajtuar gjithashtu rritjen e llogarive të rreme që përhapin propagandë në Gaza. Disa llogari të maskuara si burime të besueshme lajmesh janë pezulluar javët e fundit dhe shtrirja e tyre digjitale është ndalur.

Përderisa masa i dha një goditje makinerisë së propagandës së rrjeteve sociale, ajo ekspozoi gjithashtu fushatën e orkestruar të mashtrimit për një audiencë globale.

Image

Image

Me uljen e pluhurit, u shfaq një e vërtetë në mes të kaosit: në epokën e informacionit, përpjekjet për të manipuluar perceptimin publik mund të kenë ndikim vetëm për kaq shumë kohë përpara se drita e së vërtetës të depërtojë në errësirën e mashtrimit./trtbalkan