Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi një rezolutë që përshëndet propozimin për një armëpushim trefazor në Gaza, i cili u njoftua nga presidenti amerikan Joe Biden më 31 maj.

Në projekt-rezolutën amerikane thuhet në mënyrë kategorike se Izraeli e ka pranuar propozimin dhe i bën thirrje edhe Hamasit ta pranojë atë.

Rezoluta inkurajon të dyja palët që të zbatojnë plotësisht dispozitat e tij pa vonesë dhe pa kushte.

Rezoluta thekson gjithashtu se propozimi thotë se nëse negociatat zgjasin më shumë se gjashtë javë për fazën e parë, atëherë armëpushimi do të vazhdojë për aq kohë sa vazhdojnë negociatat.

Të gjithë anëtarët e Këshillit votuan për rezolutën, përveç Rusisë, e cila abstenoi.

Angazhimi ndaj vizionit të një zgjidhjeje me dy shtete

Rezoluta mirëpret propozimin e armëpushimit të shpallur më 31 maj, duke thënë se Izraeli e ka “pranuar” propozimin, si i bën thirrje Hamasit “të pranojë gjithashtu atë” dhe u kërkon të dyja palëve të zbatojnë kushtet e tij “pa vonesë dhe pa kushte”.

Aty theksohet se propozimi tregon se “nëse negociatat zgjasin më shumë se gjashtë javë për fazën e parë, armëpushimi do të vazhdojë për aq kohë sa vazhdojnë negociatat”. Teksti më tej refuzon çdo përpjekje për “ndryshim demografik ose territorial në Rripin e Gazës, duke përfshirë çdo veprim që zvogëlon territorin e Gazës”.

Ai gjithashtu përsërit “angazhimin e Këshillit të Sigurimit ndaj vizionit të një zgjidhjeje me dy shtete, në të cilën dy shtete demokratike, Izraeli dhe Palestina, jetojnë krah për krah në paqe brenda kufijve të sigurt dhe të njohur” dhe në këtë kuptim thekson “rëndësinë e bashkimit të Rripi i Gazës me Bregun Perëndimor nën administrimin palestinez”.

Rezoluta pasoi pezullimin e negociatave për një draft të veçantë të autorizuar nga Algjeria që fokusohej në ofensivën izraelite në Rafah, provincën më jugore të Gazës.

Pas njoftimit të Biden më 31 maj, Algjeria duket se ka rënë dakord të ndalojë negociatat për projekt-rezolutën e saj, ndërsa anëtarët e Këshillit negocionin tekstin e SHBA. /tesheshi.com/