Shkencëtarët kanë zbuluar se reduktimi i përdorimit të mediave sociale me vetëm 15 minuta në ditë mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin mendor dhe fizik.

 

Studimi, i publikuar së fundmi në Journal of Technology in Behavioral Science, shqyrtoi efektet në shëndetin fizik dhe funksionimin psikologjik të shtyrjes së njerëzve që të reduktojnë përdorimin e tyre të mediave sociale me 15 minuta në ditë për një periudhë prej tre muajsh.

 

Studiuesit, duke përfshirë ata nga Universiteti Swansea në MB, krahasuan rezultatet me grupet që nuk iu kërkua të reduktonin përdorimin e tyre ose u kërkua në mënyrë eksplicite të bënin diçka tjetër përveç mediave sociale gjatë atyre 15 minutave.

 

Në studim, 50 pjesëmarrës (33 femra dhe 17 meshkuj), të moshës 20-25 vjeç, iu përgjigjën pyetjeve mujore në lidhje me shëndetin dhe funksionin e tyre psikologjik dhe gjithashtu dhanë raporte javore mbi përdorimin e tyre të mediave sociale.

 

Gjetjet zbuluan se grupi i kërkuar për të reduktuar përdorimin e mediave sociale kishte më pak ftohje, grip, lytha dhe verrucae, një përmirësim 50 për qind në cilësinë e gjumit dhe 30 për qind më pak simptoma depresive.

 

Studiuesit thonë se përmirësimet ishin dukshëm më të mëdha se ato të përjetuara nga dy grupet e tjera.

 

Ata që u kërkuan të reduktonin përdorimin e tyre përfunduan duke e bërë këtë me rreth 40 minuta në ditë, në vend të 15 minutave të kërkuara, thanë shkencëtarët, duke shtuar se grupi i kërkuar të mos bënte asnjë ndryshim tregoi një rritje ditore prej 10 minutash në përdorimin e mediave sociale.

 

Grupit të cilit iu kërkua në mënyrë specifike të bënte diçka tjetër përveç mediave sociale për ato 15 minuta, përfundoi duke rritur përdorimin e tyre të përgjithshëm me rreth 25 minuta në ditë, thanë shkencëtarët.

 

“Këto të dhëna tregojnë se, kur njerëzit reduktojnë përdorimin e mediave sociale, jeta e tyre mund të përmirësohet në shumë mënyra – duke përfshirë përfitimet për shëndetin e tyre fizik dhe mirëqenien psikologjike”, tha bashkëautori i studimit Phil Reed nga Universiteti Swansea.

 

Megjithatë, shkencëtarët thonë se mbetet për t’u vërtetuar nëse marrëdhënia midis përdorimit të mediave sociale dhe faktorëve shëndetësorë është një shkakësor i drejtpërdrejtë, apo nëse ndryshimet në faktorë si depresioni ose rritja e aktivitetit fizik, e ndërmjetësojnë atë.