Dëshironi një ballë pa rrudha ? Çmimi për të paguar mund të jetë humbja e aftësisë për të interpretuar emocionet. Në këtë përfundim ka arritur një studim i publikuar në Scientific Reports , i cili theksoi se si injeksionet e botoksit në ballë mund të ndryshojnë mënyrën se si mendja interpreton dhe përpunon emocionet që vizatohen në fytyrat e njerëzve të tjerë.

 

Kur shohim shprehjen e zemëruar ose të lumtur të një personi tjetër, në mënyrë të pandërgjegjshme priremi ta imitojmë atë duke kontraktuar muskujt e fytyrës. Ky imitim i pavetëdijshëm, i quajtur hipoteza e reagimit të fytyrës, shërben për të dërguar sinjale në trurin tonë për ta ndihmuar atë të interpretojë emocionet e njerëzve të tjerë. Sipas kësaj hipoteze, ekziston një lidhje midis kujtesës së muskujve të fytyrës dhe përpunimit të emocioneve nga mendja jonë.

 

 

Për të kuptuar nëse shkaku ishte Botox, studiuesit analizuan një grup të vogël prej dhjetë pjesëmarrësesh femra, midis moshës 33 dhe 40 vjeç, duke iu nënshtruar injeksioneve për të nxitur paralizë të përkohshme të muskulit glabellar (të ballit) dhe më pas mati aktivitetin e tyre të trurit ndërsa u shfaqeshin foto të fytyrave me emocione të ndryshme .

 

Aktiviteti i amigdalës, qendra e trurit tonë përgjegjëse për emocionet, kishte ndryshuar pas injeksioneve të botoksit. Edhe zona e korteksit të përkohshëm inferior që ndihmon në njohjen e objekteve dhe fytyrave, rezultoi e dëmtuar kur pjesëmarrësit shikonin fytyra të lumtura. E gjithë kjo ndodhi sepse Botox-i paralizoi lëvizjet e tyre të muskujve, duke i penguar ato të vrenjten dhe të ndikojë në përpunimin e emocioneve nga truri i tyre.

 

 

Nuk është hera e parë që studimet kanë dalë në përfundime të ngjashme. Në vitin 2011 një studim kishte zbuluar se ata që i nënshtroheshin injeksioneve me botox në ballë dhe rreth syve kishin probleme në perceptimin e emocioneve të të tjerëve, ndërsa një studim tjetër i vitit 2010 kishte zbuluar se ato që kishin bërë këtë lloj retushimi estetik iu desh më shumë kohë për të lexuar fjalitë që përmbanin gjuhë emocionale.

 

Nga ana tjetër, një studim ka treguar se botox-i mund të ketë edhe efekte pozitive, duke ndihmuar pacientët që vuajnë nga depresioni. Mekanizmi me të cilin trajtimi do të ndihmonte në lehtësimin e simptomave të depresionit nuk është kuptuar ende, por duket se është potencialisht i sigurt dhe efektiv për ta bërë.