Kjo javë shënon një vit që kur teleskopi hapësinor i fuqishëm James Webb (JWST) i NASA-s shpërndau imazhet e tij të para shkencore.

 

Më 12 korrik 2022, JWST dërgoi imazhet e para me ngjyra të plota dhe të dhënat spektroskopike, duke përfaqësuar fillimin zyrtar të operacioneve të saj të përgjithshme shkencore. Imazhet e para të observatorit kapën pamje të reja të objekteve mahnitëse kozmike në thellësitë e universit të largët.

 

Imazhi i ri i publikuar sot kap një rajon të vogël të formimit të yjeve në grupin e reve Rho Ophiuchi. Afërsia e rajonit me 390 vite dritë nga ne lejon për një pamje jashtëzakonisht të detajuar nga afër, pa yje në hapësirën që ndërhyn. Rajoni përmban rreth 50 yje të rinj, të gjithë me masa të ngjashme me Diellin ose më pak.

 

Episodi Science Live do të shfaqë dy ekspertë të JWST, të cilët do të diskutojnë ndikimin që ka bërë teleskopi hapësinor në vitin e tij të parë duke studiuar universin e largët, duke karakterizuar atmosferat e ekzoplaneteve dhe duke kuptuar planetët në sistemin tonë diellor, sipas një deklarate nga agjencia hapësinore.

 

Imazhet e para të Webb përfshinin pamjen më të thellë dhe më të mprehtë infra të kuqe të universit të largët, së bashku me fotot mahnitëse të mjegullnajave, një grup galaktikash të quajtur Kuintet e Stephanit. Që atëherë, teleskopi hapësinor ka zbuluar njohuri të reja të pabesueshme rreth universit, duke përfshirë zbulimin e galaktikës më të vjetër të imazhuar ndonjëherë.