Institutet kërkimore (Think tank) zyrtare nga vendet e botës turke u mblodhën për një takim të nivelit të lartë në kryeqytetin e Kazakistanit, Astana.

 

Nuh Yilmaz, kryekëshilltar i ministrit të Jashtëm turk dhe kreu i Qendrës për Kërkime Strategjike (SAM) nën Ministrinë e Jashtme, dhe delegacioni i tij, morën pjesë në takimin e nëntë të Qendrave Zyrtare Kërkimore të Politikës së Jashtme të Shteteve Anëtare dhe Vëzhguese të Organizatës së Shteteve Turke (TDT).

 

 

 

Sipas një deklarate me shkrim të lëshuar nga Instituti i Studimeve Strategjike të Kazakistanit, institucioni shtetëror që ishte nikoqir i takimit, në mesin e të pranishmëve ishin edhe Sekretari i Përgjithshëm i TDT-së, Kubanychbek Omuraliev, përfaqësues dhe diplomatë nga Azerbajxhani, Kazakistani, Kirgistani, Uzbekistani, Turkmenistani dhe Hungaria gjithashtu.

 

Në fjalimin e tij në seancën speciale të takimit, Yılmaz tha se TDT-ja ka pësuar një transformim të shpejtë që nga themelimi i tij.

 

 

 

Rrugët tregtare kanë ndryshuar dhe Azia ka dalë në pah në ekonominë botërore, tha ai, duke shtuar se nuk duhet t'i humbasin këto mundësi të ofruara nga historia dhe gjeografia.

 

Zyrtari turk tha më tej se rëndësia e rrjeteve të transportit dhe rrugëve të lidhjes në gjithë botën është rritur, dhe se arsyeja më e rëndësishme pse turqit, të cilët kanë qenë aktivë në mijëra vitet e fundit, humbën këtë aktivitet, është sepse që Rruga e Mëndafshit u zëvendësua nga rrugët e detit.

 

 

 

Ai theksoi se në një periudhë kur rrugët e tokës janë fituar përsëri rëndësi, bota turke është përsëri në epiqendrën e këtyre rrugëve tregtare dhe ka një mundësi për të rimarrë rëndësinë e saj të mëparshme.

 

Yılmaz nënvizoi më tej se ata ose do të përfitojnë nga kjo mundësi ose do ta lënë atë dhe do të presin mundësitë që do të lindin përsëri disa shekuj më vonë.

 

Yılmaz, i cili gjithashtu mbajti takime bilaterale dhe shumëpalëshe në margjina të takimit, gjithashtu u takua me Omuralievin.

 

Në takimin e tyre kokë më kokë, Yılmaz dhe Omuraliev diskutuan projektet e përbashkëta që qendra kërkimore në botën turke mund të ndërmarrin në periudhën e ardhshme./AA