Katër milionë turistë vizituan Katarin në vitin 2023, numri më i lartë i vizitave në pesë vitet e fundit, konfirmoi Qatar Tourism (QT), organi qeveritar i menaxhimit të turizmit.

Numri më i madh i turistëve në vendin e Gjirit, i cili është shpallur më i sigurti në botë për të pestin vit radhazi, erdhi nga Arabia Saudite fqinje (25.3 përqind e totalit të mbërritjeve), e ndjekur nga India (10.4 përqind), Gjermania (4.1 përqind), Britania e Madhe (3.9 përqind) dhe Kuvajti (3.5 përqind). Agjencia shtetërore e lajmeve e Katarit, QNA, raportoi se 85 për qind e vizitorëve mbërritën me ajër.

Autoritetet besojnë se momenti i jashtëzakonshëm turistik është rezultat i trashëgimisë pozitive të Kupës së Botës në Katar në vitin 2022, përndryshe, sipas FIFA-s, më i miri në histori.

Diversifikimi ekonomik

Sigurisht, është edhe rezultat i përpjekjeve dhe iniciativave të vazhdueshme të atij vendi për të promovuar sektorin e turizmit, duke përfshirë ngjarje të shumta tërheqëse botërore në fushën e sportit (si gara për Çmimin e Madh të Katarit), kulturës, konferencave të ndryshme të rëndësishme, etj.

“Katari vazhdon të demonstrojë tërheqjen e tij si një destinacion turistik global me infrastrukturën e tij të zgjeruar turistike, sigurinë dhe mikpritjen autentike arabe. Oferta e larmishme turistike e Katarit, duke përfshirë 500 kilometra vijë bregdetare të pacenuar, muze të klasit botëror, destinacione kulturore dhe të tjera moderne, kombinohen për të krijuar një përvojë unike pushimi që mund të përshtatet për udhëtarët nga rajoni dhe jashtë saj”, tha Saad bin Ali Al Kharji. Kryetari i Qatar Tourisma (QT), duke paralajmëruar aktivitete që do të jenë një mundësi për rritje shtesë të turizmit në Katar në të ardhmen.

Pas Kupës së Botës FIFA, Katari po përpiqet të pozicionohet si një destinacion kryesor turistik global, duke vazhduar kështu hapat në zbatimin e planeve për diversifikimin e tij ekonomik.

Forcimi i sektorit të turizmit të Katarit

Në periudhën e kaluar, Qatar Tourism ka nisur disa fushata dhe iniciativa të suksesshme me qëllim forcimin e sektorit të turizmit të Katarit dhe rritjen e ndërgjegjësimit global për ofertën e zgjeruar të mikpritjes, ku vendi i Gjirit paraqitet si “një kombinim i modernitetit dhe autenticitetit kulturor”.

 Ndërkohë Doha u zgjodh si kryeqyteti i turizmit arab.

Pas organizimit shumë të suksesshëm të Kupës së Botës FIFA (WC) dhe ndoshta finales më të mirë të Kupës së Botës ndonjëherë, Shteti i Katarit do të presë Kupën e Azisë (AFC Asian Cup Qatar) për herë të tretë nga 12 janari deri më 10 shkurt 2024. /tesheshi.com/