Në mesin e viteve 1990, një investim prej 10,000 dollarësh në një librari online të sapokrijuar dukej i rrezikshëm, por për vëllezërit e motrat e Jeff Bezos – Mark dhe Christina – ky vendim i katapultoi ata në radhët e miliarderëve.

Një raport i Bloomberg zbulon se në vitin 1996 ata blenë aksione të Amazon.com për 10,000 dollarë secili. Ky investim që atëherë është rritur në mënyrë eksponenciale, me aksionet e vëllait ose motrës që mund të vlejë mbi 1 miliard dollarë sot, një rritje prej 10,249,900 përqind.

Sipas një artikulli të Luxury Launches, duke cituar një raport të Bloomberg të 31 korrikut 2018, aksionet e vëllait ose motrës të Jeff Bezos në atë kohë vlerësoheshin në 640 milionë dollarë individualisht, bazuar në çmimin e mbylljes së aksioneve të Amazon prej 91 dollarë në atë kohë.

Tani, me çmimin e aksioneve të Amazon në 149 dollarë, zotërimet e tyre vlerësohen në më shumë se 1 miliard dollarë, individualisht, ose më saktë: 1.04 miliardë dollarë.

Bezos, duke njohur potencialin e ri të tregtisë elektronike, filloi një sipërmarrje ambicioze duke themeluar Amazon në korrik 1994. Ishte një kohë kur interneti përdorej kryesisht nga qeveritë dhe institucionet arsimore. Pavarësisht këtyre kufizimeve, Bezos ishte i palëkundur dhe ndoqi vizionin e tij, duke parë mundësitë më të gjera që mund të ofronte interneti.

Bindja e investitorëve, përfshirë familjen e tij, për potencialin e sipërmarrjes, pavarësisht rrezikut të lartë të dështimit, ishte një detyrë monumentale. Bezos paralajmëroi prindërit e tij për rrezikun e humbjes së 70 për qind të investimit të tyre. Sipas librit “The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon”, ai tha:

“Unë dua që ju të jeni të vetëdijshëm për rreziqet sepse dua të jem në shtëpi për Ditën e Falënderimeve, në rast se kjo nuk funksionon.”

Në vitin 1994, Bezos thuhet se mbajti 60 takime me anëtarët e familjes, miqtë dhe investitorët e mundshëm në një përpjekje për t’i bindur ata të investojnë në idenë e tij të librarisë në internet. Nga 60 persona që iu drejtua, 38 e refuzuan.

Vite më vonë, Bezos reflektoi mbi këto refuzime të hershme, duke vënë në dukje se disa nga ata që refuzuan ofertën e tij ishin ende të prekur nga vendimi në atë kohë, ose duke e pranuar atë si pjesë të jetës ose duke e gjetur atë shumë të dhimbshme për t’u diskutuar.

Rruga e Amazon drejt suksesit ka qenë e mbushur me sfida. Kompania doli publike më 15 maj 1997 me 18 dollarë për aksion, duke lundruar në kohërat e trazuara të flluskës dot-com. Megjithatë, nën udhëheqjen e Bezos, kompania jo vetëm që ka mbijetuar, por ka lulëzuar, duke u zgjeruar përtej shitjes me pakicë në internet dhe duke arritur një kapitalizim tregu prej 1.5 trilion dollarë.

Mark dhe Christina Bezos, pavarësisht jetës së tyre jashtëzakonisht të izoluar, ishin një pjesë integrale e historisë së Amazon. Mark Bezos, duke devijuar nga rruga e Amazon, bëri një karrierë të suksesshme në reklamë dhe filantropi, ndërsa Christina Bezos mbajti një aktivitet të matur, duke u fokusuar në çështjet familjare dhe filantropike. /tesheshi.com/