Agjencia amerikane e hapësirës NASA prezantoi për herë të parë në public aeroplanin e saj të ri supersonik X-59.

Avioni reaktiv, i cili është rreth 30 metra i gjatë dhe ka një hapje krahësh rreth 10 metra, u prezantua të premten në një vend që i përket kompanisë Lockheed Martin në shtetin amerikan të Kalifornisë.

Avioni është një pjesë qendrore e projektit të NASA-s “Quesst” (Quiet SuperSonic Technology).

Fluturimet e para testuese mbi rajone të zgjedhura të SHBA-së janë planifikuar për më vonë këtë vit, gjatë të cilave do të mblidhen të dhëna shtesë.

X-59 është “rreth një 100 këmbë përpara në një rrugë që filloi dekada më parë drejt fluturimit komercial supersonik“, tha shefi i NASA-s Bob Pearce.

Zv/presideenti i NASA-s Pam Melroy e përshkroi anijen kozmike si “një xhevahir tjetër në kurorën e NASA-s”.

Një tipar i veçantë i X-59 është se anija duhet të jetë në gjendje të arrijë shpejtësinë supersonike pa shpërthimin që ndodh kur thyen barrierën e zërit.

Goditja e zërit nuk ndodh vetëm në momentin kur një objekt kalon pengesën e zërit, por është një efekt i vazhdueshëm ndërsa objekti udhëton me shpejtësi supersonike.

Administrata Federale e Aviacionit të SHBA-së (FAA) ka ndaluar të gjitha fluturimet civile supersonike mbi SHBA deri në një njoftim të dytë.

X-59 është projektuar për të fluturuar në një lartësi prej rreth 16 kilometrash me një shpejtësi prej 1500 kilometrash në orë. Në vend të një zhurme të fortë, ajo lëshon vetëm një tingull aq të fortë sa përplasja e derës së makinës.

Lockheed Martin mori rreth 250 milionë dollarë nga NASA për të zhvilluar anijen kozmike.

Herën e fundit, fluturimet e rregullta supersonike të pasagjerëve u bënë njëzet vjet më parë nga Concord-i legjendar midis Parisit, Londrës dhe New York-ut.

Pas aksidentit të Parisit në vitin 2000 me më shumë se 100 të vdekur, operacionet u pezulluan në 2003.

Përveç NASA-s dhe Lockheed Martin, kompani të tjera aktualisht po punojnë për kthimin e avionëve supersonikë. /tesheshi.com/