Presidenti qipriot, Nikos Christodoulides i kërkoi sot Berlinit ndihmë në përpjekjet për të kapërcyer ndarjen e ishullit, pasi Gjermania ka marrëdhënie të mira me Turqinë anëtare të BE-së.

“Mesazhi ynë është se zgjidhja qëndron në Ankara”, tha Christodoulides në një deklaratë pas një takimi sot me presidentin gjerman Frank-Walter Steinmeier në Nikozia.

“Është koha për të punuar me guxim të përtërirë për një zgjidhje të çështjes së Qipros”, tha Steinmeier.

“Gjermania mbështet një zgjidhje bizonale, bi-komunale për problemin e Qipros bazuar në parametrat e OKB-së”, tha ai.

Nikozia është kryeqyteti i fundit i ndarë i Evropës.

Ishulli është ndarë greko-qipriot dhe turko-qipriot që nga një grusht shteti grek dhe një ndërhyrje ushtarake turke në 1974. Vetëm Turqia e njeh Qipron Veriore si një shtet të plotë.

Ndërsa e gjithë Qiproja u bë anëtare e Bashkimit Evropian në vitin 2004, ligji i BE-së është i vlefshëm vetëm në pjesën jugore deri në një ribashkim të mundshëm.

Përpjekjet e mbështetura nga OKB, që synojnë t’i japin fund konfliktit 10-vjeçar të Qipros, kanë ndodhur vazhdimisht për vite me rradhë.

Christodoulides tha se ishte i kënaqur që OKB-ja kishte emëruar një të dërguar të ri special të sekretarit të përgjithshëm të OKB-së, ish-ministren e Jashtme kolumbiane, María Angela Holguín Cuéllar, për të nisur bisedimet për kapërcimin e ndarjes, të pezulluara që nga viti 2017./ata