teligjenca artificiale (AI) mund të ndihmojë mjekët psikiatër të parashikojnë nëse ilaçet kundër depresionit do të jenë efektive, sipas një studimi të ri, i cili mund të kursejë kohë për pacientët dhe të përmirësojë kujdesin e tyre psikiatrik.

Ndërsa ilaçet kundër depresionit mund të përshkruhen për të trajtuar depresionin e moderuar deri në të rëndë, profesionistët shëndetësorë duhet të presin gjashtë deri në tetë javë për të parë nëse ka një përmirësim dhe të ndryshojnë trajtimin nëse nuk është kështu.

Duke përdorur AI, studiues nga Qendra Mjekësore Universitare e Amsterdamit (Amsterdam UMC) dhe Qendra Mjekësore Universitare Radboud në Holandë gjetën një mënyrë për të reduktuar këtë vonesë.

Ata u fokusuan në sertralinën, e njohur gjithashtu me emrin e markës Zoloft, e cila është një nga trajtimet më të përshkruara të linjës së parë për depresionin.

“Për gjysmën e tyre funksionon, për gjysmën jo. Do të thotë se shumë javë janë të humbura, dhe me akumulimin dhe tërheqjet, cikle të tilla siç i quajmë ne, mund të zgjasin deri në gjashtë muaj”, tha për Euronews Maarten Poirot, një kandidat për doktoraturë në Amsterdam UMC dhe autori i parë i studimit.

Ekipi bashkoi të dhëna të ndryshme duke përfshirë parashikuesit e MRI, të tilla si vëllimi i hipokampusit dhe rrjedha e gjakut, dhe informacioni klinik dhe zhvilloi një algoritëm për të.

“Ne zbuluam se integrimi i gjithë këtij informacioni mund të çojë në një model që është klinikisht i vlefshëm për të parashikuar rezultatin tetë-javor,” tha Poirot.

“Në anën pozitive, studimi është shumë informues dhe kontribuon në nevojën kritike për të zhvilluar metoda të sakta të mësimit të makinerive (ML) që mund të udhëheqin vendimet e trajtimit. Kjo është veçanërisht një nevojë kritike në mesin e pacientëve me sëmundje të shëndetit mendor,” tha për Euronews Dr Soroush Saghafian, një profesor i asociuar në Universitetin e Harvardit i cili nuk mori pjesë në studim.

Çrregullimi depresiv prek rreth gjashtë për qind të popullsisë së BE-së dhe është një nga shkaqet kryesore të paaftësisë në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).