Grupi mbrojtës i Human Rights Watch i bëri thirrje Ukrainës të martën që të hetojë akuzat se ushtria e saj përdori mijëra mina tokësore kundër personelit me raketa në dhe rreth qytetit lindor të Izium, kur forcat ruse pushtuan zonën.

Human Rights Watch vuri në dukje se kishte lëshuar gjithashtu tre raporte vitin e kaluar duke akuzuar forcat ruse për përdorimin e minave kundër personit në zona të shumta anembanë Ukrainës që kur ata pushtuan vendin më 24 shkurt 2022.

Reuters nuk mundi të verifikonte menjëherë raportet.

“Forcat ukrainase duket se kanë shpërndarë gjerësisht mina tokësore rreth zonës Izium, duke shkaktuar viktima civile dhe duke paraqitur një rrezik të vazhdueshëm,” tha Steve Goose., drejtor i Divizionit të Armëve në Human Rights Watch.

“Forcat ruse kanë përdorur në mënyrë të përsëritur mina kundër personit dhe kanë kryer mizori në të gjithë vendin, por kjo nuk e justifikon përdorimin ukrainas të këtyre armëve të ndaluara”, tha ai.

Ukraina është palë e Konventës së 1997-ës për Ndalimin e Përdorimit, Magazinimit, Prodhimit dhe Transferimit të Minave Kundër Personel dhe për Shkatërrimin e tyre. Rusia nuk është. Moska ka mohuar të ketë shënjestruar civilët ose të ketë kryer krime lufte.

Human Rights Watch tha se përdorimi i minave kundër personit shkel gjithashtu ligjin ndërkombëtar humanitar, sepse pajisjet nuk mund të diskriminojnë midis civilëve dhe luftëtarëve.

Në përgjigje të pyetjeve, Human Rights Watch tha se zëvendësministri i mbrojtjes i Ukrainës, Oleksandr Polishchukshkroi në një letër të 24 nëntorit se Ukraina angazhohet plotësisht për të gjitha detyrimet ndërkombëtare në sferën e përdorimit të minave, duke përfshirë “mospërdorimin e minave kundër personit në luftë”.

Polishchuk i tha Human Rights Watch se forcat e Ukrainës i përmbahen rreptësisht ligjit ndërkombëtar humanitar dhe konventës së minave kundër personelit të vitit 1997.

Grupi i avokimit me bazë në Nju Jork tha se kreu kërkime në Izium të Ukrainës midis 19 shtatorit dhe 9 tetorit, duke intervistuar mbi 100 njerëz, duke përfshirë dëshmitarë të përdorimit të minave tokësore, viktima të minave tokësore, reagues të parë, mjekë dhe çminues ukrainas.

“Human Rights Watch dokumentoi përdorimin e minave PFM në nëntë zona të ndryshme në dhe rreth qytetit Izium dhe verifikoi 11 viktima civile nga këto mina,” tha të martën. “Nëntë zonat ishin të gjitha afër vendit ku ishin pozicionuar forcat ushtarake ruse në atë kohë, duke sugjeruar se ato ishin objektivi”.

Një PFM është një minierë kundër personelit e shpërndarë, e quajtur zakonisht ‘miniera fluturash’.

Human Rights Watch tha se Polishchuk nuk iu përgjigj asnjë prej pyetjeve të tij specifike në lidhje me përdorimin e minave PFM në dhe rreth Izium, duke vënë në dukje se “informacionet mbi llojet e armëve të përdorura nga Ukraina… nuk duhet të komentohen përpara përfundimit të luftës”.