Meta së shpejti do të detyrohet të kërkojë pëlqimin e përdoruesve evropianë përpara se të përdorë informacionin e tyre personal për t’u ofruar atyre reklama në Facebook dhe Instagram.

 

 

Një ndalim në mbarë Bashkimin Evropian i shpallur të mërkurën që ka të bëjë me trajtimin e të dhënave të përdoruesve nga Meta, propozon kufizime të përgjithshme të cilat mund të finalizohen në fund të javës së ardhshme.

 

Është thjesht masa më e fundit për shtypjen e modelit të biznesit të Metës në Evropë, ku kompania ka luftuar për të harmonizuar operacionet e saj të reklamimit me rregulloret e BE-së për privatësinë. Dhe kjo vjen pikërisht në momentin që Meta do të zbatojw një model abonimi në BE për përdoruesit që nuk pranojnë të kenë reklama të personalizuara si pjesë e përvojave të tyre në Instagram ose Facebook.

 

 

Kufizimet u njoftuan nga Bordi Evropian për Mbrojtjen e të Dhënave (EDPB), një grup rregullatorësh të të dhënave të BE-së që përfaqësojnë shumë vende në bllok.

 

Sipas rregullave të BE-së të njohura si Rregullorja e Përgjithshme për Mbrojtjen e të Dhënave (GDPR), Meta duhet të citojë një nga disa justifikime ligjore specifike për të mbledhur dhe përdorur të dhënat personale të njerëzve për reklamim.

 

Meta kishte argumentuar më parë se praktikat e saj të të dhënave ishin të justifikueshme sipas GDPR sepse lidh një lloj kontrate me përdoruesit që duhet të përmbushë kur ata bien dakord me kushtet e shërbimit të saj. Përndryshe, kishte thënë Meta, praktikat ishin të justifikueshme sepse Meta kishte një “ interes legjitim ” në përpunimin e të dhënave të përdoruesve për të kryer aktivitetet e saj të biznesit.

 

Në korrik, gjykata e lartë e BE-së nuk gjeti asnjë justifikim për të qenë bindës, por njohu modelet e abonimit si një metodë për faqet e internetit për të dalluar përdoruesit me pëlqim nga përdoruesit që nuk pranojnë.

 

Lëvizja e Metës për të zbatuar një model abonimi për platformat e saj ishte një njohje e atij vendimi dhe një përpjekje për të respektuar GDPR, tha një zëdhënës i Meta në një deklaratë.

 

“Meta ka njoftuar tashmë se ne do t’u japim njerëzve në BE mundësinë për të dhënë pëlqimin dhe, në nëntor, do të ofrojmë një model abonimi në përputhje me kërkesat rregullatore,” tha zëdhënësi. “Anëtarët e EDPB kanë qenë në dijeni të këtij plani prej javësh dhe ne tashmë ishim plotësisht të angazhuar me ta, për të arritur në një rezultat të kënaqshëm për të gjitha palët.”

 

Vendimi i EDPB-së, i cili u arrit në 27 tetor, e ndalon zyrtarisht Metën të citojë justifikimet e mëparshme ligjore, duke e lënë “pëlqimin” si një nga opsionet e vetme të mbetura të kompanisë për përdorimin e informacionit personal për reklamim, ndërkohë që është ende në përputhje me GDPR.

 

Ai drejton Komisionin Irlandez të Mbrojtjes së të Dhënave, rregullatori kryesor i Meta-s për privatësinë në Evropë, të nxjerrë një rregull përfundimtar mbi këtë çështje deri më 10 nëntor.

 

“Është koha që Meta të zbatojë përpunimin e tij dhe të ndalojë përpunimin e paligjshëm,” tha Anu Talus, kryetarja e EDPB.