Studiuesit në Japoni kanë zbuluar kohët e fundit një specie të re orkideje, me lulet e saj rozë dhe të bardha aq delikate dhe të brishta sa duken sikur janë prej qelqi.

 

Lulja e përshkruar rishtazi është një fqinje me popullatat e një specieje orkide të ngjashme të zakonshme në Japoni, të cilës i ngjan shumë. Zbulimi i tij është një kujtesë e rëndësishme se speciet e panjohura shpesh jetojnë nën hundët tona, raportuan shkencëtarët të premten në Journal of Plant Research.“Diversiteti i jashtëzakonshëm i familjes së orkideve, Orchidaceae, është vërtet befasues dhe zbulimet e reja si kjo Spiranthes përforcojnë urgjencën për të studiuar dhe mbrojtur këto xhevahire botanike”, i tha CNN Justin Kondrat, hortikulturist kryesor për Koleksionin e Orkideve Smithsonian Gardens.

 

Orkide në këtë gjini – Spiranthes – quhen “gjella për zonja” për ngjashmërinë e tyre me flokët me onde. Spiranthes kanë një kërcell qendror, rreth të cilit rriten një spirale ngjitëse me lule të vogla në formë zile, të cilat mund të jenë të bardha, rozë, vjollcë ose të verdhë.

 

Ka rreth 50 lloje të Spiranthes që gjenden në Euroazi, Australi dhe Amerikë, zakonisht në rajone të buta ose tropikale, dhe këto lule janë të njohura në Japoni për qindra vjet, sipas studimit.