Ujërat e zakonshme blu të Oqeanit Paqësor në brigjet e San Diegos po duken krejt ndryshe - të paktën për një kohë.

 

Valë të ndritshme me ngjyrë rozë u panë duke u përplasur përgjatë bregut javën e kaluar dhe studiuesit kanë zbuluar se çfarë po shkakton ndryshimin e papritur dhe dramatik të ngjyrës.

 

Instituti i Oqeanografisë Scripps është në fakt përgjegjës për ndryshimin e përkohshëm të ngjyrës në plazhin shtetëror të Torrey Pines.

 

 

Studiuesit po kryejnë një studim, të quajtur Plumes in Nearshore Conditions, ose PiNC, për të mësuar më shumë rreth asaj se si uji i ëmbël ndërvepron me ujin e kripur pranë bregut.

 

Duke lëshuar një ngjyrë rozë jo toksike në grykëderdhjen e afërt bregdetare të Lagunës Los Peñasquitos, studiuesit thonë se janë në gjendje të monitorojnë se çfarë ndodh me atë ujë kur "shtëllungat në shkallë të vogël" përfundojnë në zonën e sërfit përgjatë plazhit, ku dallgët shpërthejnë. 

 

Ky hulumtim, tha Scripps, do të "sigurojë një pamje të parë" se si uji i ëmbël përzihet me ujin më të dendur të oqeanit brenda valëve. Ky informacion, thanë ata, është thelbësor për të kuptuar sesi sedimentet, ndotësit, larvat dhe materialet e tjera shpërndahen nëpër brigjet. Shtylla rozë në këtë studim do të monitorohet me instrumente të ndryshme, nga toka, deti dhe ajri.

 

Boja që përdoret nuk përbën "kërcënim për njerëzit, kafshët e egra apo mjedisin", tha Scripps, megjithëse civilëve u është kërkuar që të mos notojnë në zonë për shkak të kërkimit.