Një ekip studiuesish detarë filluan të përdorin peshkaqenët tigër për zbulime shkencore në Bahamas, ndërsa grabitqari zhytet thellë në oqean, duke i lejuar ekspertët të kuptojnë ekosistemin nën ujë. Peshkaqenët tigër mund të rriten mbi gjashtë metra dhe janë të dytët për sa i përket sulmit ndaj njerëzve pas peshkaqenëve të mëdhenj të bardhë.

Studiuesit fiksuan kamera në peshkaqenët tigër dhe mblodhën të dhëna rreth ekosistemit të bimësisë së detit midis viteve 2016 dhe 2020. Ato mbulonin mbi 40% të barit të detit të njohur global, pasi ai konsiderohet i rëndësishëm për sa i përket ruajtjes së karbonit. Ekspertët besonin se kjo metodë mund të përdoret për të kuptuar ekosistemet e oqeanit.

Pas një vlerësimi se sa bar ka atje, u zbulua se është deri në 93,000 kilometra katrorë ekosistemi i barit të detit, duke e bërë atë më të madhin në Tokë. Duke pasur parasysh aftësinë e ruajtjes së karbonit, kjo mund të ndihmojë në zbutjen e ndryshimeve klimatike, sipas ekspertëve.

Ata gjithashtu nënvizuan rëndësinë e kafshëve dhe shikimin e botës nga sytë e tyre. Ata besojnë se ky është vetëm fillimi i “kuptimit të rëndësisë së barit të detit”. Ekspertët besojnë se është e rëndësishme të ruhen ekosistemet e oqeanit për zhvillimin e qëndrueshëm. Sipas tyre, është e rëndësishme të punohet me natyrën: barërat e detit dhe mangroves, ato quhen një zgjidhje e bazuar në natyrë për ndryshimin e klimës.