Në Tokë, hëna shkëlqen shumë gjatë natës. Megjithatë, Venusit i mungon një hënë. Jo çdo planet ka një hënë, ndaj pse disa planetë kanë disa hëna, ndërsa të tjerët nuk kanë asnjë?

Një hënë është një satelit natyror, një objekt në hapësirë ​​që rrotullohet rreth një trupi më të madh. Hënat ose kapen në mënyrë gravitacionale brenda rrezes së sferës së kodrës së planetit ose formohen së bashku me sistemin diellor.

Forcat gravitacionale tërheqin objektet në trupa më të mëdhenj. Forca e madhe gravitacionale e Diellit i mban planetët në orbitë. Që një satelit të rrotullohet rreth një planeti, ai duhet të jetë brenda rrezes së sferës së Hillit të planetit, distanca minimale që planeti të ushtrojë forcë të mjaftueshme gravitacionale për të mbajtur satelitin në orbitë.

 

Rrezja e sferës së kodrës varet nga masat e planetit dhe satelitit. Hëna rrotullohet rreth Tokës sepse është brenda rrezes së sferës së kodrës së Tokës, ashtu si Toka rrotullohet rreth Diellit.

Planetët e vegjël si Mërkuri dhe Venusi kanë rreze të vogla të sferës së Hillit dhe nuk mund të ushtrojnë tërheqje të mëdha gravitacionale. Hënat e mundshme ka të ngjarë të tërhiqen nga Dielli. Këta planetë mund të kenë pasur hëna në të kaluarën, të rrëzuara nga përplasjet.

Marsi ka dy hëna, Fobosin dhe Deimosin. Shkencëtarët debatojnë nëse këto hëna janë kapur asteroidë apo janë formuar së bashku me sistemin diellor. Afërsia me rripin e asteroideve mbështet teorinë e kapjes.

Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni kanë rreze më të mëdha të sferës së Hillit për shkak të madhësisë dhe distancës së tyre nga Dielli. Tërheqjet e tyre të forta gravitacionale i lejojnë ata të tërheqin dhe mbajnë shumë hëna. Për shembull, Jupiteri ka 95 hëna, ndërsa Saturni ka 146.

Disa hëna mund të jenë formuar me sistemin diellor. Sistemet diellore fillojnë me një disk gazi rreth diellit. Ndërsa gazi rrotullohet, ai kondensohet në planetë dhe hëna. Shumica e hënave në sistemin tonë diellor ka të ngjarë të mos jenë formuar në këtë mënyrë. Shkencëtarët parashikojnë që hënat e brendshme të Jupiterit dhe Saturnit të formohen gjatë shfaqjes së sistemit diellor, sepse ato janë shumë të vjetra. Shumica e hënave të tjera ka të ngjarë të jenë kapur në mënyrë gravitacionale.

Hëna e Tokës ka të ngjarë të jetë formuar ndryshe. Një objekt i madhësisë së Marsit ndoshta është përplasur me Tokën shumë kohë më parë, duke bërë që një pjesë e Tokës të hyjë në orbitë dhe të bëhet Hënë. Bazalti i Hënës, i ngjashëm me atë të Tokës, e mbështet këtë teori.

Pyetja se pse disa planetë kanë hëna përfshin faktorë si madhësia e një planeti, tërheqja gravitacionale, rrezja e sferës së Hillit dhe formimi i sistemit diellor. Debati vazhdon, por këto elemente luajnë një rol të rëndësishëm./SyriNet