Historia e diagnozës së kancerit të zorrës së trashë të një infermiere nga Florida, u bë virale në fillim të këtij muaji, pasi ajo zbuloi një simptomë të pazakontë të lidhur me sëmundjen e saj: gromësirë pa pushim.

 

 

Në një intervistë me NeedtoKnow, Bailey McBreen, tani 25 vjeç, tregoi se për herë të parë vuri re një simptomë të pazakontë në vitin 2021. “Unë gromësija 5 deri në 10 herë në ditë, kjo nuk ishte normale për mua. Në fakt, më parë kam gromësirë rrallë, dhe kjo është arsyeja pse vura re se sa e çuditshme po ndodhte.

 

Në shkurtin e 2022, simptoma të tjera më shqetësuese filluan të shfaqen, duke përfshirë refluksin e acidit, i cili u hodh poshtë nga mjekët si një simptomë ankthi, e ndjekur nga dhimbje “torturuese”, humbje e oreksit dhe paaftësi për të shkuar në banjë.

 

 

Si infermiere, McBreen dyshonte se simptomat e saj ishin rezultat i një problemi të zorrëve dhe ajo kishte të drejtë. Një skanim CT zbuloi se McBreen kishte një tumor që pengonte zorrën e saj të trashë, i cili më vonë u konfirmua se ishte kanceri i zorrës së trashë në fazën 3.

 

“Gromësira e tepërt nuk është shenjë e kancerit të zorrës së trashë, por onkologu im më tha se ka të ngjarë të ishte fillimi i simptomave të mia”, tha McBreen për median. “GERD ishte një simptomë në rastin tim, sepse tumori im po shkaktonte ngadalë një obstruksion të plotë të zorrëve.”

 

Sipas një faqeje GoFundMe të krijuar për të, McBreen kishte nevojë për një operacion për të hequr tumorin së bashku me një pjesë të zorrës së trashë dhe apendiksin e saj. Ajo aktualisht po i nënshtrohet kimioterapisë dhe po përdor përvojën e saj për t’i nxitur të tjerët t’i kushtojnë vëmendje trupit të tyre.

 

“Çdo gjë që është e re për ju, edhe nëse konsiderohet ndryshe një gjë normale, duhet të adresohet tek një mjek. Nuk mendoja asgjë për gromësirën time, sepse ishte një gjë ‘normale’. Është e rëndësishme të dëgjoni trupin tuaj”, tha McBreen.

 

A mund të jetë vërtet gromësira një shenjë e kancerit të zorrës së trashë?

 

Edhe pse gromësira mund të jetë një simptomë indirekte e kancerit të zorrës së trashë, ekspertët theksojnë se është një dukuri e rrallë.

 

“Gërmësira është një simptomë shumë jospecifike,” tha për Health Anton Bilchik, MD, PhD, onkolog kirurgjik dhe kryetar i departamentit të kirurgjisë së përgjithshme në Qendrën Shëndetësore të Providence Saint John. “Shumica e njerëzve të diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë kanë pak simptoma dhe gromësira nuk është një simptomë e zakonshme e kancerit të zorrës së trashë.”

 

Nëse gromësira e tepërt lidhet me një diagnozë të kancerit të zorrës së trashë, ka të ngjarë të jetë rezultat i një manifestimi të kancerit të zorrës së trashë, si bllokimi i zorrëve të një personi.

 

“Ne mund ta imagjinojmë sistemin tonë të tretjes si një sistem hidraulik”, tha për Health Tiago Biachi, MD, PhD, një onkolog gastrointestinal në Qendrën e Kancerit Moffitt. “Nëse ndodh ndonjë bllokim, si një pengesë e zorrëve, ushqimi dhe lëngjet e tretjes do të grumbullohen përtej asaj pike.”

 

“Nëse pengimi vazhdon, siç do të ndodhte në rastin e një tumori që bllokon zorrën, mund të shkaktojë simptoma duke përfshirë të përziera, ndjesi të ngopur menjëherë pas ngrënies, refluks dhe gromësirë”, tha Dr. Biachi.

 

Vendndodhja e kancerit të zorrës së trashë tek pacientët më të rinj, zakonisht në anën e majtë të zorrës së trashë, mund të bëjë gjithashtu të ndodhë një obstruksion i zorrëve.

 

“Duke pasur parasysh se ana e majtë e zorrës së trashë është më e ngushtë në krahasim me të djathtën, është më e zakonshme për t’u paraqitur me simptoma obstruktive”, tha Dr. Biachi.

 

Megjithatë, mjekët theksojnë se ju keni shumë më shumë gjasa të keni simptoma të tjera, më urgjente nëse një pengesë e zorrëve është për shkak të kancerit të zorrës së trashë.

 

Shenja dhe simptoma të tjera të kancerit të zorrës së trashë

 

“Edhe pse gromësira nuk është një shenjë e zakonshme e kancerit të zorrës së trashë dhe nuk ka gjasa të lidhet me një diagnozë serioze, çdo simptomë e re e vazhdueshme kur shoqërohet me simptoma të tjera të kancerit kolorektal mund të jetë shkak për shqetësim”, tha Dr. Biachi.

 

Kanceri kolorektal mund të mos shkaktojë simptoma në fazat e hershme, por nëse shfaqen simptoma, ose nëse sëmundja ka përparuar në fazat e mëvonshme, shenjat e kancerit mund të përfshijnë:

 

-Ndryshimet në zakonet e zorrëve

 

-Gjak në jashtëqitje, ose në sipërfaqen e jashtëqitjes

 

-Diarre, kapsllëk ose ndjenjë sikur nuk mund të zbrazni plotësisht zorrët

 

-Dhimbje të vazhdueshme barku, dhimbje ose ngërçe.

 

-Humbje peshe e pashpjegueshme

 

-Dobësi apo lodhje

 

Në disa raste, kur simptomat nuk janë të dukshme, shenja e parë e kancerit kolorektal mund të jetë një test gjaku që tregon anemi, ose një numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut, për shkak të humbjes së gjakut, edhe nëse jashtëqitja e një personi duket normale.

 

Për shkak se diagnozat e kancerit kolorektal janë gjithashtu në rritje tek të rinjtë, diagnozat e kancerit kolorektal të fazës së avancuar te njerëzit nën 55 vjeç u dyfishuan nga 11% në 1995 në 20% në 2019. Studiuesit kanë identifikuar gjithashtu disa simptoma që mund të jenë tregues të kancerit kolorektal në fazat e hershme. Ato përfshijnë:

 

-Dhimbje barku

 

-Gjakderdhje rektale

 

-Diarreja

 

-Anemia nga mungesa e hekurit

 

Megjithëse shumë simptoma të lidhura me kancerin kolorektal janë të zakonshme në mesin e çështjeve të tjera gastrointestinale, duke përfshirë hemorroidet, infeksionet, sindromën e zorrës së irrituar (IBS) dhe sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD), mjekët thonë se është ende e nevojshme të kontrollohen çdo simptomë shqetësuese për të përcaktuar shkakun dhe të trajtohen sa më shpejt që të jetë e mundur.