Finlanda do të bëhet anëtare e 31-të e NATO-s të martën, në një zgjerim historik që do të dyfishojë kufirin e aleancës ushtarake me Rusinë.

 

Pranimi i vendit do të përfundojë gjatë një ceremonie zyrtare në selinë e NATO-s në Bruksel më vonë të martën, duke shënuar një ndryshim të madh në peizazhin e sigurisë në Evropën verilindore që shton rreth 1,300 kilometra (830 milje) në kufirin e aleancës me Rusinë.

 

Përpara të martës, Rusia ndante rreth 1215 kilometra (755 milje) kufirin tokësor me pesë anëtarë të NATO-s. 

 

Pranimi i jep fund muajve të pengesave diplomatike dhe shënon një pikë kthese për kombin nordik, i cili braktisi dekada të neutralitetit kur njoftoi synimin e tij për t'u bashkuar me aleancën pak më shumë se një vit më parë.

 

Finlanda dhe Suedia të dyja rivlerësuan qëndrimin e tyre pasi Presidenti rus Vladimir Putin dërgoi trupat e tij në Ukrainë në shkurt 2022.

 

Megjithatë, Turqia vazhdon të bllokojë aplikimin e Suedisë. NATO ka një politikë të dyerve të hapura, që do të thotë se çdo vend mund të ftohet për t'u bashkuar me aleancën. Por sipas rregullave të pranimit, çdo shtet anëtar mund të vërë veton ndaj një vendi të ri për t'u bashkuar.

 

Presidenti finlandez Sauli Niinisto tha se vendi i tij është "tani gati për t'u bashkuar me NATO-n", pas një votimi unanim në parlamentin e Turqisë për të miratuar pranimin e Finlandës në NATO javën e kaluar.

 

"Të 30 anëtarët e NATO-s kanë ratifikuar tani anëtarësimin e Finlandës. Unë dua të falënderoj secilin prej tyre për besimin dhe mbështetjen e tyre," tha gjithashtu ai. “Finlanda do të jetë një aleate e fortë dhe e aftë, e përkushtuar ndaj sigurisë së Aleancës”.

 

“Ne mezi presim të mirëpresim Suedinë për t'u bashkuar me ne sa më shpejt të jetë e mundur”, shtoi presidenti finlandez.