Është një debat që ka vazhduar me vite në qarqet shëndetësore – çfarë është më keq, yndyra apo sheqeri?

 

Në fund të shekullit të 20-të dhe në fillim të viteve 2000, yndyra u përbuz pasi u lidh në mënyrë rutinore me sëmundjet e zemrës dhe kolesterolin e lartë.

Por hulumtimet më të fundit kanë vënë në dukje sheqerin si armik, me dietat me yndyrë të lartë si keto që fitojnë lavdërime nga komuniteti shkencor.

 

Një studim i ri pretendon se e ka vënë debatin në provën përfundimtare – duke studiuar se cila ju vret më shpejt, një dietë me yndyrë të lartë apo me karbohidrate.

 

Studiuesit zbuluan se adoptimi i një diete me pak yndyrë mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes çdo vit deri në 34 për qind. Ndërkohë, dietat me pak karbohidrate rrisin rrezikun e vdekshmërisë deri në 38 për qind.

 

"Rezultatet tona mbështesin rëndësinë e mbajtjes së një LFD të shëndetshme me më pak yndyrë të ngopur në parandalimin e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe shkaqet specifike midis njerëzve të moshës së mesme dhe të moshuar," shkruajnë studiuesit. 

 

“Në këtë studim, të gjitha rezultatet [dietë me yndyrë të ulët] u shoqëruan me vdekshmëri më të ulët totale, duke treguar përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore të reduktimit të yndyrës dietike për të shëndetshëm përsëri.

 

"Rezultatet tona ishin të ngjashme me ato nga disa studime të mëparshme të grupeve të ardhshme në shkallë të gjerë dhe prova të kontrolluara të rastësishme, të cilat sugjeruan gjithashtu reduktime në yndyrat e ngopura dietike." 

 

Në kërkimin e tyre, të botuar të mërkurën në Journal of Internal Medicine , studiues nga Universiteti i Harvardit, në Kembrixh, Massachusetts dhe Universiteti Tulane, në New Orleans, Luiziana, u bashkuan me shkencëtarët kinezë.

 

Ata mblodhën të dhëna që datojnë që nga vitet 1990 për 371,159 amerikanë, të cilët ishin të moshës 50 deri në 71 vjeç në fillim të studimit.

 

Duke përdorur Studimin e Dietës dhe Shëndetit NIH-AARP, një studim filloi në 1995 për të vlerësuar lidhjet midis dietës dhe sëmundjeve kronike tek njerëzit e moshuar, ata kërkuan lidhjet midis dietës dhe gjatësisë së jetës.

 

Në sondazh, pjesëmarrësit u pyetën se sa shpesh hanin 124 ushqime të ndryshme.

 

Duke përdorur informacionin, studiuesit llogaritën se sa shpesh një person hante karbohidrate dhe yndyrë.

 

Pjesëmarrësit u ndanë në grupe, ku 20 për qind që hëngrën më pak karbohidrate u vendosën në një grup kontrolli dhe krahasuar me 20 për qind, dietat e të cilëve kishin më shumë karbohidrate.

 

Për të shkuar më tej, ata i kategorizuan njerëzit si duke ngrënë një dietë 'të shëndetshme' ose 'të pashëndetshme' me pak yndyrë ose me pak karbohidrate bazuar në faktin nëse ata merrnin ushqime nga burime të cilësisë 'të lartë' ose 'të ulët'.

 

Për shembull, një person në një dietë me pak yndyrë që hante shumë mish dhe perime pa yndyrë do të ishte në një dietë 'të shëndetshme', ndërsa dikush që ha sheqerna të rafinuar dhe ushqime të përpunuara konsiderohej të ishte në një dietë 'të pashëndetshme'.

 

Ata zbuluan se njerëzit që hanin një dietë me yndyrë të ulët, qofshin të shëndetshme apo jo, reduktuan ndjeshëm gjasat e tyre për një vdekje të hershme – krahasuar me njerëzit në dieta me yndyrë të lartë.

 

Rreziku i vdekjes për çdo shkak çdo vit ishte më i ulët për 21 për qind për njerëzit në çdo lloj diete me pak yndyrë. Nëse do të ishte një dietë e shëndetshme, atëherë rreziku i vdekjes ra 34 për qind. 

 

Ata që kishin një dietë të pashëndetshme me pak yndyrë ende po ulnin rrezikun e vdekshmërisë me tetë për qind në krahasim me bashkëmoshatarët me një dietë jo të shëndetshme dhe të pasur me yndyrë.

 

Ndërkohë, ngrënia e një diete me pak karbohidrate ishte një rrugë drejt një vdekjeje të hershme. 

 

Njerëzit në dieta të ngjashme me keto kishin 28 për qind më shumë gjasa të vdisnin nga çfarëdo shkaku krahasuar me bashkëmoshatarët e tyre të pasur me karbohidrate. 

 

Pjesëmarrësit në një dietë jo të shëndetshme me pak karbohidrate rritën rrezikun e vdekshmërisë me 38 përqind çdo vit.

 

Dietat me pak yndyrë kanë qenë prej kohësh të preferuarat e njerëzve që përpiqen të humbin peshë dhe të përmirësojnë shëndetin e tyre të përgjithshëm.

 

Këto dieta do të përqendrohen në të ngrënit e frutave, perimeve dhe mishit pa yndyrë duke hequr dorë nga vajrat yndyrore.

 

Yndyrnat e ngopura dhe trans janë shënuar veçanërisht si më të mirat për t'u shmangur. E para gjendet shpesh te mishi i kuq, gjalpi, djathi dhe qumështi i plotë. Kjo e fundit është e zakonshme në ushqimet e përpunuara dhe të skuqura. 

 

Megjithatë, ka disa yndyrna të shëndetshme. Yndyrnat e pangopura dhe të pangopura që gjenden në vajin e ullirit, peshkun dhe arrat dihet se ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të kolesterolit dhe për të rritur shëndetin e trurit.

 

Yndyra mund të përdoret gjithashtu si një burim energjie për trupin, me disa që pretendojnë se është më e shëndetshme të stërviteni trupin për ta përdorur atë si një burim kryesor energjie.

 

Kjo çoi në rritjen e dietave ketogjenike - të njohura edhe si 'keto'. 

 

E para që u bë e njohur ishte dieta Atkins, e zhvilluar nga kardiologu Robert Atkins në vitet 1960.

 

Këto dieta kufizojnë ndjeshëm numrin e karbohidrateve që një person konsumon dhe në vend të kësaj ha sasi të larta të proteinave dhe yndyrave.

 

Njerëzit me keto do të hedhin sheqer, bukë dhe perime niseshte si patatet dhe brokoli, dhe ushqime të tjera me karbohidrate të lartë.

 

Në vend të kësaj, dieta e tyre do të përbëhet nga mish, vezë, bulmet dhe perime me gjethe jeshile.

 

Ndërsa keto ka fituar disa mbështetës të profilit të lartë, si ylli i NBA, LeBron James dhe manjati i bukurisë Kim Kardashian, ka pasur gjithashtu shumë skeptikë.