Valët e të nxehtit ndikojnë jo vetëm në shëndetin e lëkurës dhe flokëve, por edhe tek sytë tanë. Ky organ është vazhdimisht i ekspozuar ndaj papastërtive, ndotjes, ajrit të nxehtë, rrezeve të diellit dhe rrezeve UV.

 

 

Një nga problemet më të zakonshme të syve me të cilat përballen njerëzit gjatë valës së të nxehtit është tharja e syve. Megjithatë, ka probleme të tjera të syve me të cilat mund të përballemi, si p.sh. qymyri, konjuktiviti dhe alergjitë e syve.

 

Rrezet UV janë po aq të dëmshme për sytë tanë, sa edhe për lëkurën tonë. Mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të syrit si katarakti ose të shkaktojë dëmtim të retinës. Përveç kësaj, nxehtësia ekstreme dhe rrezet UV gjithashtu mund të shkaktojnë alergji në sytë tanë, të cilat mund të variojnë nga simptoma të lehta deri te ënjtje dhe lotim të syve. Konjuktiviti infektiv, veçanërisht viral është shumë i shpeshtë gjatë kësaj stine. Kataraktet, degjenerimi makular (një shkak kryesor i verbërisë) dhe kanceri mund të shkaktohen nga ekspozimi i tepërt i nxehtësisë për një kohë të gjatë.

 

 

Problemet me sytë me të cilat mund të përballemi gjatë valëve të të nxehtit

 

Sytë e thatë: Problemi i syve të thatë është shumë i zakonshëm gjatë verës për shkak të lagështirës së ulët në atmosferë, nxehtësisë ekstreme dhe përdorimit  të ventilatorëve. Simptomat mund të jenë skuqje në sy, dhimbje, lotim dhe ndjeshmëri ndaj dritës.

 

Infeksioni Sty: Stye është një gjendje e syve që shkakton një gungë të kuqe të dhimbshme në cepin e qepallës. Kjo gjendje është e ngjashme me aknet, dhe në përgjithësi prek vetëm njërin sy. Simptomat janë ënjtje në tek qepallat së bashku me dhimbje, ënjtje dhe skuqje.

 

Pterigium/Pinguecula: Rrezet e diellit mund të shkaktojnë djegie nga dielli, por gjithashtu mund të shkaktojnë një pterygium (Pterygium është një rritje trekëndore ose në formë pykë që zhvillohet në konjuktivën e syrit dhe rritet mbi kornea) ose një pinguecula ( Pinguecula është një masë e bardhë-verdhë që zhvillohet në nivelin e syrit, më shpesh në cepin e brendshëm. Ky lezion është beninj dhe zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë)  nëse nuk i mbroni sytë tuaj nga rrezet e dëmshme UV.

 

Si të kujdesemi për sytë në verë?

 

Kujdesuni për sytë ashtu siç kujdeseni për lëkurën dhe flokët tuaj.

 

-Lani gjithmonë duart përpara se të përdorni lentet e kontaktit.

 

-Shmangni fërkimin e syve.

 

-Mbroni sytë duke mbajtur syze dielli me mbrojtje UV.

 

-Uji i ftohtë mund t’i mbajë sytë të hidratuar dhe të freskët, kështu që lani sytë shpesh.

 

-Pini shumë ujë.