Prevalenca e çrregullimeve të tiroides tek femrat është dukshëm më e lartë se tek meshkujt, me raportin femra-meshkuj.

 

 

Hipotiroidizmi prek shumë gra. Gjendja është më e përhapur në grupmoshat më të mëdha, veçanërisht në gratë mbi 35 vjeç. Gjëndra tiroide rregullon funksione të ndryshme trupore në pjesën e përparme të qafës. Fatkeqësisht, problemet e tiroides, veçanërisht tek gratë, janë bërë gjithnjë e më të zakonshme vitet e fundit.

 

Çfarë është hipotiroidizmi?

 

 

Hipotiroidizmi rezulton në prodhim të pamjaftueshëm të hormoneve tiroide. Simptomat e zakonshme përfshijnë lodhjen, shtimin në peshë, depresionin, rënien e flokëve dhe intolerancën ndaj të ftohtit. Nga ana tjetër, hipertiroidizmi karakterizohet nga një gjëndër tiroide tepër aktive, duke çuar në prodhimin e tepërt të hormoneve tiroide. Si rezultat, simptomat e hipertiroidizmit shpesh përfshijnë humbje peshe, ankth, nervozizëm, rritje të rrahjeve të zemrës dhe ndjeshmëri ndaj nxehtësisë. Përveç kësaj, nyjet e tiroides, gunga ose rritje jonormale mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme në varësi të madhësisë dhe aktivitetit.

 

Gjëndra tiroide prodhon dy hormone thelbësore: triiodothyronine (T3) dhe tiroksinë (T4). Këto hormone kontrollojnë metabolizmin, rregullojnë temperaturën e trupit, ndikojnë në nivelet e energjisë dhe sigurojnë rritjen dhe zhvillimin e duhur që gjëndra tiroide nuk çon në disa çrregullime, duke përfshirë hipotiroidizmin, hipertiroidizmin dhe nyjet e tiroides.

 

Disa faktorë kontribuojnë në zhvillimin e problemeve të tiroides tek gratë

 

Së pari, ekziston një komponent jetik gjenetik, pasi çrregullimet e tiroides priren të shfaqen në familje.

 

Së dyti, disa sëmundje autoimune, si tiroiditi i Hashimotos dhe sëmundja e Graves, luajnë një rol të rëndësishëm në mosfunksionimin e tiroides.

 

Tiroiditi i Hashimotos, një gjendje autoimune, shkatërron gjëndrën tiroide, duke rezultuar në hipotiroidizëm.

 

Sëmundja e Graves, një tjetër çrregullim autoimun, bën që gjëndra tiroide të prodhojë sasi të tepërt të hormoneve, duke çuar në hipertiroidizëm.

 

Ndryshimet hormonale tek femrat

 

Ndryshimet hormonale gjatë fazave të ndryshme të jetës së një gruaje kontribuojnë në problemet e tiroides. Për shembull, shtatzënia dhe periudhat pas lindjes shpesh sjellin luhatje në nivelet e hormoneve, të cilat mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë çrregullimet e tiroides. Tiroiditi pas lindjes, për shembull, është një gjendje që prek gratë pas lindjes, duke rezultuar në mosfunksionim të përkohshëm të tiroides. Përveç kësaj, menopauza, me ndryshimet hormonale të lidhura me të, mund të ndikojë gjithashtu në funksionin e tiroides.

 

Faktorët e stilit të jetesës

 

Faktorët mjedisorë dhe stili i jetesës mund të kontribuojnë gjithashtu në përhapjen në rritje të problemeve të tiroides tek gratë. Për shembull, ekspozimi ndaj disa kimikateve, të tilla si perkloratet dhe bifenilët e poliklorinuar (PCB) që gjenden në ujë dhe disa produkte industriale, është lidhur me mosfunksionimin e tiroides. Për më tepër, mungesa e jodit, edhe pse më pak e zakonshme në shumë vende të zhvilluara për shkak të kripës së jodizuar, mbetet një shqetësim në disa rajone dhe mund të çojë në çrregullime të tiroides.

 

Prevalenca në rritje e problemeve të tiroides tek gratë mund t’i atribuohet disa faktorëve:

 

-Ndryshimi i stilit të jetesës, si rritja e niveleve të stresit, zakonet e ulura dhe ndryshimet në dietë, mund të kontribuojnë në mosfunksionimin e tiroides.

 

-Rritja e ndotësve mjedisorë dhe ekspozimi ndaj kimikateve që prishin sistemin endokrin gjithashtu mund të luajnë një rol.