Pikturat e peizazhit shpesh kanë tre elementë kryesorë: terrenin malor, bollëkun e ujit dhe një shumëllojshmërinë e bimësisë. Ky është parë si peizazhi ideal si në veprat artistike piktoreske evropiane ashtu edhe në veprat e artit të Shanshuit të Azisë Lindor. Një studim statistikor sjell vendet të cilat kanë gërshetim të këtyre karakteristikave dhe Shqipëria është në gjithashtu në listë.

 

Një e treta vlerësohet për terrenin malor duke përfshirë dendësinë e maleve ultra të spikatura, përqindjen e zonës malore, lartësinë mesatare mbi pikën më të ulët dhe lartësinë e lartë në krahasim me sipërfaqen e tokës. Një e treta bazohet nga bollëku i ujit duke përfshirë raportin e vijës bregdetare me sipërfaqen, përqindjen e tokës 100 km nga oqeani, dendësinë prej 10 hektarësh liqenesh dhe sipërfaqen e ujërave të ëmbla. Një e treta peshohet për një sërë kushtesh të bimësisë, duke përfshirë variancën e kushteve të mbulimit të tokës, si pyjet, shkurret, kullotat, tokat bujqësore dhe tokat djerrë.

 

Çdo vend vlerësohet si një i tërë, kështu që ndoshta ka disa peizazhe shumë piktoreske në disa vende që janë të ulëta në listë. Për shembull, distrikti anglez i liqenit është i famshëm për bukurinë e tij, por nuk është përfaqësues i të gjithë vendit.

 

 

Vendet e mëposhtme u zbuluan se kishin peizazhin më piktoresk, sipas këtyre tre kategorive:

 

1) Kili

 

Sipas studimit, Kili është vendi me peizazhin më piktoresk në botë. Vendi i Amerikës Latine ka shumë vijë bregdetare, pasi ndodhet përgjatë bregut të Paqësorit. Është gjithashtu mjaft malor sepse malet e Andeve përshkojnë një pjesë të madhe të vendit. Për më tepër, vendi ka një shumëllojshmëri të kushteve të vegjetacionit. 31% është e pyllëzuar, 21% është tokë djerrë, 16% është shkurre dhe 6% është tokë bujqësore.

 

2) Norvegjia

 

Norvegjia ka peizazhin më piktoresk në Evropë, sipas hulumtimit. Vendi ka një sasi të madhe të vijës bregdetare, sepse ka shumë fjorde dhe kufizohet me Oqeanin Atlantik të Veriut. Është gjithashtu jashtëzakonisht malore, sepse malet skandinave përshkojnë një pjesë të madhe të tokës së saj. Për më tepër, Norvegjia ka një shumëllojshmëri të kushteve të vegjetacionit. 43% është e pyllëzuar, 18% ka bimësi të rrallë, 12% është me bar dhe 6% është tokë djerrë.

 

3) Zvicra

 

Në bazë të të dhënave, Zvicra është një tjetër vend në Evropë që është shumë piktoresk. Megjithëse vendi është pa dalje në det, vendi është i mbushur me shumë liqene të mbushura me ujë nga akullnajat e tij. Duke qenë se ndodhet në Alpe, është gjithashtu një nga vendet më malore në botë. Përveç kësaj, vendi ka një shumëllojshmëri të kushteve të vegjetacionit. 37% është e pyllëzuar, 28% është tokë me bar, 14% është tokë bujqësore dhe 8% është tokë djerrë.

 

4) Shqipëria

 

Shqipëria është një tjetër vend europian në mesin e pesë vendeve më piktoreske, sipas studimit. Ndryshe nga Norvegjia dhe Zvicra, vendi kufizohet me Detin Mesdhe. Pavarësisht se ka një sipërfaqe relativisht të vogël toke, vendi ka gjashtë maja malore ultra të spikatura. Për më tepër, vendi ka një shumëllojshmëri të kushteve të vegjetacionit. 36% e tokës së saj është e pyllëzuar, ndërsa 48% e tokës është tokë bujqësore.

 

Top 20 vendet më piktoreske

 

Kili

Norvegjia

Zvicra

Shqipëria

Kepi ​​Verde

Qipron

Greqia

Tajvani

Samoa

Republika Domenikane

Filipinet

Nepali

Korea e jugut

Zelanda e Re

Gjeorgjia

Maqedonia e Veriut

Xhamajka

Austria

Kuba

Italia