Oqeanet e Tokës po ndryshojnë ngjyrën dhe shkaku janë ndryshimet klimatike, sipas hulumtimit. Deti blu i thellë bëhet më i gjelbër me kalimin e kohës, dhe zonat me gjerësi të ulët pranë ekuatorit janë veçanërisht të prekura.

 

“Arsyeja pse ne kujdesemi për këtë nuk është sepse ne kujdesemi për ngjyrën, por sepse ngjyra është një reflektim i ndryshimeve në gjendjen e ekosistemit”, tha BB Kael, një shkencëtar në Qendrën Kombëtare të Oqeanografisë në Universitetin e Southampton dhe autor i studimit të botuar. në revistën Nature.

 

Hulumtimet e mëparshme janë fokusuar në ndryshimet në gjelbërimin e oqeanit – nga klorofili i gjelbër në planktonin e tij për të parë tendencat në ndryshimet klimatike, raporton Guardian.

 

Por ekipi i Kael analizoi të gjitha vëzhgimet e bëra gjatë 20 viteve nga sateliti Modis-Aqua i dërguar në hapësirë ​​nga NASA, i cili regjistroi një bazë të dhënash të madhe dhe kërkoi arsyet për ndryshimin e ngjyrës së oqeanit përmes një spektri më të plotë ngjyrash, duke përfshirë të kuqe dhe blu.

 

Planktoni i madhësive të ndryshme shpërndan dritën ndryshe, dhe planktoni me pigmente të ndryshme thith dritën ndryshe. Ekzaminimi i ndryshimeve të ngjyrave mund t’u japë shkencëtarëve një pamje më të qartë të ndryshimeve në popullatat e planktoneve në mbarë botën.

 

Fitoplanktonet janë thelbësore për ekosistemet e oqeanit, sepse ato janë në thelb zinxhiri kryesor ushqimor.

 

Kur i krahasoni këto ndryshime ngjyrash me atë që një model kompjuterik supozohet të simulojë se si do të dukeshin oqeanet nëse ngrohja globale e shkaktuar nga njeriu nuk do të kishte ndodhur kurrë./AA