Varianti i ri i koronavirusit BA.2.86 është zbuluar për herë të parë në Gjermani, sipas raportimit nga grupi i punës në Institutin Robert Koch (RKI) për sëmundjet infektive.

 

“Varianti, i cili është caktuar për vëzhgim të veçantë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) që nga mesi i gushtit, u zbulua në Gjermani gjatë javës që përfundon më 27 gusht”, sipas RKI.

 

Ai ishte shfaqur tashmë në një numër vendesh të tjera. RKI raportoi gjithashtu se numri i infeksioneve akute të frymëmarrjes në Gjermani është rritur që nga fillimi i korrikut, shoqëruar me një rritje të rasteve të konfirmuara laboratorike të Sars-CoV-2, virusi përgjegjës për Covid-19.

 

RKI është një agjenci qeveritare gjermane dhe institucion kërkimor përgjegjës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve. Deri javën e kaluar,  janë raportuar rreth 6 780 raste me Covid-19,  tre herë më shumë se në javën e parë të gushtit.

 

Numri aktual i infeksioneve besohet të jetë shumë më i lartë se numri i rasteve të konfirmuara nga testet laboratorike. Në shumë vende, tani po kryhen më pak testime sesa gjatë kulmit të pandemisë, dhe testet për variantet e virusit janë gjithashtu shumë më të rralla