Namibia ka kritikuar “vendimin tronditës” të Gjermanisë për të mbështetur Izraelin në një çështje gjenocidi në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) të ngritur nga Afrika e Jugut, ndërsa lufta e Izraelit në Gaza hyri në ditën e saj të 100-të.

“Gjermania ka vendosur të mbrojë në GJND aktet gjenocidale dhe të tmerrshme të qeverisë izraelite kundër civilëve të pafajshëm në Gaza dhe territoret e pushtuara palestineze”, tha presidenti namibian Hage Geingob në një deklaratë në Platformën X të shtunën.

Geingob shprehu “shqetësim të thellë” se Gjermania kishte dështuar të “mësonte mësimet e historisë së saj të tmerrshme”

“Vendimi tronditës” i Gjermanisë

Afrika e Jugut i tha gjykatës të enjten se ofensiva ajrore dhe tokësore e Izraelit – e cila ka shkatërruar pjesën më të madhe të enklavës dhe ka vrarë afro 24,000 njerëz, sipas autoriteteve shëndetësore të Gazës – kishte për qëllim të shkaktonte “shkatërrimin e popullsisë” të Gazës.

Një deklaratë nga presidenca namibiane shtoi se Berlini injoron vrasjen e më shumë se 23,000 palestinezëve nga Izraeli në Gaza dhe raporteve të ndryshme të Kombeve të Bashkuara që theksojnë në mënyrë alarmante zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të 2.3 milionë banorëve të enklavës së rrethuar mes mungesës akute të ushqimit dhe shërbimeve bazë.

Presidenti Namibian shprehu “shqetësim të thellë” për “vendimin tronditës” të shpallur nga qeveria gjermane të premten, në të cilin “hodhi poshtë padinë moralisht korrekte” të bërë nga Afrika e Jugut.

“Asnjë qenie njerëzore paqedashëse nuk mund të injorojë masakrën që po bëhet kundër palestinezëve në Gaza,” tha ai.

Deklarata pretendon se Gjermania kreu gjenocidin e parë të shekullit të 20-të në Namibi midis viteve 1904 dhe 1908, në të cilin dhjetëra mijëra namibianë të pafajshëm vdiqën në kushtet më çnjerëzore dhe brutale.

“Gjermania nuk mund të shprehë moralisht angazhimin e saj ndaj Konventës së Kombeve të Bashkuara kundër gjenocidit, duke përfshirë shlyerjen për gjenocidin në Namibi, duke mbështetur ekuivalentin e Holokaustit dhe gjenocidit në Gaza”, tha Presidenca namibiane, duke shtuar:“Presidenti Geingob i bën thirrje qeverisë gjermane që të rishqyrtojë vendimin e saj për të ndërhyrë si palë e tretë në mbrojtje dhe mbështetje të akteve gjenocidale të Izraelit përpara GJND-së.”

Krimet gjermane në Namibi

Forcat koloniale gjermane kryen mizori në Namibi midis 1904 dhe 1908 kundër popujve indigjenë Herero dhe Nama.

Vrasjet ishin pjesë e një fushate gjermane të ndëshkimit kolektiv që tani njihet si gjenocidi i parë i shekullit të 20-të.

Konventa e Gjenocidit e vitit 1948, e miratuar pas vrasjes masive të hebrenjve në Holokaustin nazist, e përkufizon gjenocidin si “akte të kryera me qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor ose fetar”.

Afrika e Jugut paraqiti një ankesë në ICJ më 19 dhjetor, duke akuzuar Izraelin për akte gjenocidale në Gaza.

Disa vende dhe organizata ndërkombëtare mbështetën vendin afrikan në rastin e tij, ndërsa Izraeli mori mbështetjen e SHBA-së, furnizuesit kryesor të armëve dhe aleatit të ngushtë.

Edhe disa organizata globale, duke përfshirë Human Rights Watch, kanë gjetur se Izraeli është i përfshirë në krimet e luftës në Gaza. /tesheshi.com/