Hetimet për drogimin e fëmijëve parashkollorë në Tajvan kanë ndezur alarmin e gjerë në ishull.

 

Sipas mediave të huaja, mësuesit në një kopsht fëmijësh në New Taipei City janë akuzuar për qetësimin e nxënësve me shurupe kundër kollës që përmbajnë barna si fenobarbital dhe benzodiazepina.

 

Policia ka hetuar për javë të tëra dhe thotë se nuk është e qartë pse fëmijët janë ushqyer me shurupet e lartpërmendura.

 

Por skandali ka shkaktuar protesta të familjarëve jashtë ndërtesave qeveritare.

 

Qindra të tjerë iu bashkuan një demonstrate në New Taipei City të dielën duke bërë thirrje për transparencë më të madhe nga hetimi i policisë, me shumë që kritikojnë autoritetet për mungesën e zbulimit publik të rastit në fjalë.

 

Departamenti lokal i shëndetësisë akuzon katër mjekë fajtorë për sjellje të pahijshme dhe përdorim të pahijshëm të fenobarbitalit në rreth 20 fëmijë. Ata janë pezullar nga praktika e tyre për gjashtë muaj dhe u gjobitën me 1.4 milionë dollarë tajvaneze (35,989 £, 46,121 dollarë).

 

Mes shqetësimeve në rritje të publikut, Spitali i Qytetit Taipei ka filluar gjithashtu të ofrojë teste gjaku falas për fëmijët parashkollorë për të kontrolluar për gjurmë qetësuesish.

 

Masat vijnë pasi skandali u shfaq për herë të parë në maj, kur prindërit në një parashkollor privat në New Taipei City akuzuan stafin për ushqyerjen e fëmijëve të tyre “droga të panjohura”.

 

Pasi folën me fëmijët, prindërit mësuan se mësuesit e tyre i kishin ushqyer me një “ilaç të panjohur”. Ankesat janë paraqitur në polici në prill dhe maj. Pas ankesave të tjera nga prindërit në qershor, autoritetet lokale nisën një hetim dhe gjetën të paktën tetë fëmijë me sasi të vogla të fenobarbitalit dhe benzodiazepinave – një klasë drogash psikoaktive – në sistemin e tyre.

 

Kopshti i fëmijëve në qendër të polemikave, një ekskluzivitet i Institutit Arsimor Kid Castle, u urdhërua të mbyllej më 12 qershor. Drejtorët e saj janë gjobitur me 150,000 dollarë tajvaneze (3,800 £ 4,872 dollarë).

 

Drejtori dhe pesë mësues u arrestuan dhe u morën në pyetje nga policia, por që atëherë janë liruar me kusht. Ndërkohë një hetim penal është duke u zhvilluar.

 

Barnat që përmbajnë fenobarbital përdoren kryesisht në trajtimin e epilepsisë dhe ose përdoren si anestezi kirurgjikale dhe janë të vështira për t’u marrë.Benzodiazepinat janë një klasë e barnave depresive që përdoren më së shpeshti për të trajtuar ankthin e rëndë. Drogat janë shumë të varura dhe mbidoza mund të çojë në përgjumje dhe gulçim.