Ministri i Energjisë i Türkiyes dhe ai i Ekonomisë i Azerbajxhanit nënshkruan sot në Istanbul një marrëveshje gjithëpërfshirëse për zgjerimin e kapaciteteve për disa tubacione të gazit natyror.

Ministri i Energjisë dhe Burimeve Natyrore i Türkiyes, Alparslan Bayraktar, tha se marrëveshja do të lejojë vëllime shtesë të gazit nga Azerbajxhani si dhe gaz natyror nga rajoni i Kaspikut në Türkiye dhe Evropë deri në vitin 2030, megjithëse vëllimet e sakta ende nuk janë shpallur.

Të dy vendet kanë disa tubacione që lidhen me kufijtë e tyre. Tubacioni i gazit natyror Iğdır-Nakhçivan që do të transmetojë gaz në Rajonin Autonom të Nakhçivanit në Azerbajxhan do t’i shtohet tubacioneve që Türkiye dhe Azerbajxhani do t’i zhvillojnë së bashku.

Sipas Bayraktarit, gazi do të planifikohet të dërgohet në Nakhchivan nëpërmjet Türkiyes këtë dimër pasi linja të hapet së shpejti për operim.

Ministri pranoi se marrëveshja përfshin diskutime mbi zgjerimin e kapacitetit të dy tubacioneve ekzistuese – tubacionit të gazit natyror të Kaukazit të Jugut dhe Projektit të Gazsjellësit Trans Anatolian të Gazit Natyror (TANAP).

“Për të siguruar më shumë furnizim me gaz në Evropë përmes Türkiyes, ne do të kryejmë studime të përbashkëta për zgjerimin e kapaciteteve të lidhjes në Bullgari dhe Greqi, pika të rëndësishme të lidhjes evropiane”, shtoi ai.

U arrit gjithashtu një marrëveshje për transportimin e gazit natyror të Turkmenistanit në Türkiye nëpërmjet Azerbajxhanit dhe Gjeorgjisë, tha Bayraktar.

Ministri i Ekonomisë i Azerbajxhanit Mikayil Cabbarov theksoi se bashkëpunimi midis Türkiyes dhe Azerbajxhanit do të kontribuojë në sigurinë energjetike të Evropës.

Ai theksoi rëndësinë e gazsjellësit Iğdır-Nakhçivan, duke shtuar se furnizimi me gaz natyror në territorin autonom do të rrisë sigurinë rajonale të energjisë dhe do të nxisë bashkëpunimin e ndërsjellë./aa