Tetë shpërthime të fuqishme janë regjistruar dje pranë stacionit të energjisë Zaporizhzhia të okupuar nga Rusia në Ukrainë, sipas mbikëqyrësit bërthamor të OKB-së. Shpërthimet kanë bërë që thirrjet nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) për të ngritur një zonë sigurie rreth uzinës të dëgjohen më tepër.

 

"Dje, tetë shpërthime të forta u dëgjuan rreth orës 10 të mëngjesit me orën lokale, duke shkaktuar dridhje të dritareve të zyrës në fabrikë," tha kreu i IAEA Rafeal Grossi në një deklaratë gjatë natës.

 

Një zyrtar rus hodhi poshtë komentet, duke thënë se ata sugjeronin se Moska nuk mund të mbështeste sigurinë bërthamore.

 

"Unë mund ta përshkruaj këtë vetëm si një provokim. Përpara se të jepni një informacion të tillë, ju duhet ta kontrolloni atë dhe të vërtetoni se nuk bazohet në thashetheme," tha Renat Karchaa, një këshilltar i kreut të Rosenergoatom.etë shpërthime të fuqishme janë regjistruar pranë termocentralit më të madh bërthamor në Evropë

 

Rusia dhe Ukraina kanë akuzuar njëra-tjetrën se kanë qëlluar rreth saj pranë vijës së frontit, duke bërë që IAEA të vendosë ekspertë në të pesë stacionet bërthamore të Ukrainës.